Foto: F64

Lai gan radio "Pieci.lv" tiek pārmesta neskaidra atalgojuma sistēma, Zaķusalas studijas neesamība, apšaubāma komandējumu lietderība un nepietiekama jaunās tehnikas izmantošana, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) un VISA "Latvijas Radio" (LR) revīzijas komisijas ziņojumā konstatēts, ka 2014.gadā piešķirtie finanšu līdzekļi "Pieci.lv" darbības nodrošināšanai ir izlietoti atbilstoši.

Otrdien, 10.februārī, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputātus ar NEPLP revīzijas komisijas ziņojumā par "Pieci.lv" 2014.gada finanšu un saimnieciskās darbības operatīvajiem rezultātiem konstatēto iepazīstināja NEPLP un LR pārstāvji. Ziņojums un tajā konstatētais izsauca asu deputāta Artusa Kaimiņa (LRA) reakciju, kurš neskopojās ar izteiksmīgiem salīdzinājumiem gan par situāciju NEPLP, gan radio.

Revīzijas ziņojumā secināts, ka 2014.gadā piešķirtie finanšu līdzekļi "Pieci.lv" darbības nodrošināšanai ir izlietoti atbilstoši tā attīstības koncepcijai un sabiedriskajam pasūtījumam. Studijas izveidošana Latvijas Televīzijas (LTV) ēkā Zaķusalā, ko bija plānots to izdarīt līdz pērnā gada rudenim, atlikta un to plānots izveidot līdz 2015.gada rudenim. Kavēšanos ar studijas izveidošanu radījis tas, ka pastāv divas atsevišķas kapitālsabiedrības – LR un LTV, tas neveicina ātru un rezultatīvu lēmumu pieņemšanu.

Ziņojumā atzīts, ka "Pieci.lv" vajadzībām iegādātā aparatūra "ir izvēlēta pārdomāti un atbilst izvirzītajam mērķim un plānotajam finansējuma pamatlīdzekļu iegādei", tomēr LR jāizvērtē un jāīsteno papildu iespējas nosacītā "dīkstāvē" esošo tehniku izmantot citos LR projektos, "lai veidotu video materiālus ētera aktivitāšu – interviju, studijas, dzīvo koncertu un ārpusstudijas rubriku - filmēšanai".

Tāpat revīzijas komisija uzdevusi LR valdei izvērtēt un līdz 2015.gada marta beigām informēt NEPLP par pamatlīdzekļu uzskaiti LR grāmatvedībā atbilstoši ekspertu secinājumiem un ieteikumiem, "lai gūtu nepārprotamu pārliecību par patieso situāciju pamatlīdzekļu uzskaitē". Komisija arī secinājusi, ka nav pamata apšaubīt "Pieci.lv" vajadzībām veikto iepirkumu atbilstību iepirkuma likumam. Komisija ieteikusi vērst LR valdes uzmanību uz finanšu plānošanu 2015.gadam, tostarp veikt detalizētu šā gada komandējumu izdevumu plānošanu, izvērtējot to mērķi, ieguvumus izmaksu pamatotību.

Viens no lielākajiem iebildumiem, kas izskanēja Saeimas komisijas sēdes laikā bija saistībā ar atalgojumu sistēmu "Pieci.lv", kas tika nodēvēta par neskaidru. Arī revīzijas komisija uzdevusi LR valdei līdz šā gada jūlija beigām pilnveidot šo sistēmu, "lai būtu iespēja pārliecināties par izdevumu pamatotību". NEPLP loceklis Dainis Mjartāns skaidroja, ka nav konstatējams, kāpēc "Pieci.lv" darbinieki saņem vairāk nekā citi darbinieki citās LR redakcijās, kā arī nav skaidra prēmiju un piemaksu sistēma izstrādāta.

Kopējais finanšu atlikums šā gada sākumā "Pieci.lv" bija 106 836,77 eiro, secināts revīzijas paziņojumā.

LR pārstāvji gan pozitīvi vērtēja "Pieci.lv" paveikto, sakot, ka 2013.gada rudenī radio "Pieci.lv" sasniedza 12 000 cilvēku auditoriju FM viļņos, tad 2014.gada rudenī jau 32 000 cilvēku plašu auditoriju.

LR valdes priekšsēdētājs Aldis Pauliņš norādīja, ka "Pieci.lv" darbība vērtēta par periodu, kad viņš nedarbojās valdē, taču darbu, kuru komisija ieteikusi pilnveidot, valde kopā ar "Pieci.lv" pilnveidos. Viņš kopā ar pārējiem valdes locekļiem ir gatavs jau vasarā iepazīstināt Saeimas komisiju ar to, kas ir mainījies. Savukārt LR valdes loceklis Uldis Lavrinovičs atzina, ka studijas izveide Zaķusalā ir "nepiedodami ilgi kavējusies".

"Pieci.lv" direktors Kārlis Dagilis komisijas sēdē norādīja, ka viens no šī gada mērķiem ir pabeigt jauno studiju Zaķusalā, tāpat "Pieci.lv" pievērsīs uzmanību televīzijas satura radīšanai, reģioniem un diasporām.

Savukārt Saeimas komisijas pārstāvis Artuss Kaimiņš (LRA) uzsvēra, ka Saeimas deputāti revīzijas ziņojumu saņēmuši tikai pirmdienas vakarā ap pulksten 18, tāpēc daļa deputātu nav gatavi komentēt ziņojumu, jo nav pilnvērtīgi iepazinušies ar to.

NEPLP, kas pēc Kaimiņa domām, atbalstot "Pieci.lv", esot "paši sevi revidējuši, kas ir – āzis par dārznieku". "Galvenā lieta ir tāda, ka NEPLP nespēj nodrošināt, ka līdzekļi tiek izlietoti sabiedrības interesēs," norādīja deputāts.

Tāpat Kaimiņš aicināja procesā iesaistīties Valsts kontroli, lai tā veiktu finanšu revīziju ne tikai par "Pieci.lv", bet arī NEPLP. Taču tas, kā norādīja NEPLP pārstāvji, tiek katru gadu darīts.

Komentējot tehnikas iegādi, Kaimiņš norādīja, ka "Pieci.lv" iepirktā tehnika ir kā analogs tam, ka tikko piedzimušam dēlam nopērk uzvalku kāzām, nezinot ne kāds būs kājas izmērs, ne garums un tā tālāk. Secināts, ka tehnika izmantota tikai 20% apmērā no iespējām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!