Foto: Shutterstock
Babītes novada dome ūdenssaimniecības pakalpojumus nodrošina tikai četros no kopumā 13 novadā esošajiem ciemiem, tādējādi pārkāpjot likumā pašvaldībai noteiktos pienākumus, pavēstīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP!) pārstāve Agnese Vārpiņa.

Babītes novada 13 ciemos katrā dzīvo no 100 līdz 4000 iedzīvotāju, taču dome ūdenssaimniecības pakalpojumus nodrošina tikai četros no tiem. "Pārējos ciemos dome nav noslēgusi un nevēlas noslēgt ar komersantiem līgumus par sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu ciemu teritorijās, tādējādi nepildot Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 6. pantā pašvaldībai noteiktos pienākumus ūdenssaimniecības jomā," skaidroja ministrijā.

Reaģējot uz iedzīvotāju sūdzībām par ūdenssaimniecības pakalpojumu nenodrošināšanu, Pūce uzdevis Babītes novada domes priekšsēdētājam Andrejam Encem (LRA) sniegt paskaidrojumu par situācijas iemesliem, kā arī informēt par turpmāko rīcību tās novēršanā.

VARAM vērš uzmanību, ka sarakste ar Babītes domi par šo jautājumu sakārtošanu ilgst jau vairāk nekā divus gadus. Uz ministrijas vairākkārtējiem aicinājumiem sniegt skaidrojumu par pārkāpumiem un aicinājumu atrisināt problēmu, pašvaldības rīcība neesot sekojusi.

Ministrijā uzver, ka pašvaldības jēga ir vienoti, pašvaldības līmenī, veikt tos uzdevumus, kurus iedzīvotāji nevar īstenot kopīgi. Tas attiecas gan uz vietējām izglītības iestādēm, gan koplietošanas ceļu būvniecību un uzturēšanu, veselības aprūpes pieejamības risinājumiem, koplietošanas teritorijas labiekārtošanu, atkritumu apsaimniekošanu un arī ūdenssaimniecības pakalpojumiem.

Līdz ar to VARAM sagaida, ka iedzīvotāju tiesības jau tuvākajā laikā tiks nodrošinātas ar šī pakalpojuma pieejamību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!