Foto: AFP/Scanpix

Otrdien, 29.aprīlī, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) Vašingtonā tikās ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu. Amatpersonas pārrunāja Latvijas un ASV sadarbību drošības jomā un enerģētikas jomā, portālu "Delfi" informēja Valsts kancelejā.

Pārrunājot ASV spēku klātbūtnes jautājumus Baltijas jūras reģionā, premjerministe pauda cerību, ka NATO spēku klātbūtne Latvijā būs ilglaicīga. Savukārt Baidens apliecināja stingrās Ziemeļatlantijas līguma piektā panta garantijas Latvijai.

Premjere pateicās par ASV sniegto atbalstu Baltijas drošībai un pauda, ka ASV ir uzticamākais Latvijas sabiedrotais un būtiskākais stratēģiskais partneris.

Sarunā Baidens atzinīgi vērtējis Latvijas apņemšanos palielināt aizsardzības budžetu, lai līdz 2020. gadam tas sasniegtu 2% no IKP.

Sarunas laikā abas amatpersonas veltīja uzmanību arī enerģētikas jautājumiem – Ministru prezidente apliecināja Latvijas interesi ASV dabas gāzes eksporta uzsākšanai uz Eiropu. "Latvija ir gatava cieši sadarboties ar ASV valdību un uzņēmumiem alternatīvu meklēšanā", pauda Straujuma, uzsverot, ka "gāzes eksporta uzsākšana no ASV uz ES būtu labs signāls Krievijai, ka Eiropai ir alternatīvas gāzes piegādes iespējas".

Tāpat Baidens interesējās par Latvijas vērtējumu Ukrainas situācijai. Premjere apliecināja, ka jaunajai valdībai ir svarīgi nepadoties provokācijām, kā arī nodrošināt valsts pārvaldību un demokrātiskas prezidenta vēlēšanas 25.maijā.

Tāpat puses bija vienisprātis, ka ir maksimāli ātri jānoslēdz Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības sarunas.

Baidens izteica cerību, ka Latvija kā topošā ES Padomē prezidējošā valsts dos pozitīvu ieguldījumu šī līguma noslēgšanai.

Vizītes mērķis ir stiprināt Latvijas – ASV sadarbību drošības jomā, veicināt abu valstu politisko dialogu gan ASV nacionālajā līmenī, gan štatu līmenī, kā arī attīstīt sadarbību ekonomikā un stiprināt saiknes ar latviešu diasporu ASV.

Ministru prezidente Latvijā atgriezīsies 3.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!