Foto: Shutterstock
Kamēr statistikas mīļi jau skaita dienas līdz nonākšanai pie pērnā novembra rādītājiem, kas izprovocēja premjera Krišjāņa Kariņa (JV) slaveno teicienu "Draugi, nav labi", valdība ieviest jaunus ierobežojumus nesteidz. Lai gan tās pēdējās sēdes jau pakāpeniski tiek ieturētas aizvien noteiktākās “Draugi, nav labi” noskaņās, kopumā smagas saslimstības un mirstības no Covid-19 skaitļi Latvijā šoruden vēl neesot sasnieguši tādus apmērus, kas varētu rezonēt plašākā sabiedrībā. Spriežot pēc ekspertu teiktā, valdībai tuvākajās nedēļās būs jāizlavierē pa šauru robežu, lai nesakacinātu jau tā dusmīgo sabiedrības daļu un vienlaikus nedotu vīrusam arī pārāk lielu ieskriešanās handikapu.

Šoruden situācija atšķiras

Lai gan vīrusa delta paveids jau ir sācis arī skaitļos attaisnot savu “reputāciju”, jo rudens vēl tikai sācis uzņemt apgriezienus, bet Covid-19 statistikas dati jau ir pērnā gada novembra līmenī, pašreizējo situāciju vienā katlā ar pērn piedzīvoto samaisīt nevar.

Pirmkārt, šoruden par Covid-19 zināms ir vairāk nekā pērn un arī laika sagatavoties jaunam vilnim bijis gana. Tiesa, pirmos aizmetņus bažām par to, kā paveikti nepieciešamie sagatavošanās darbi, radīja izsludinātā ārkārtas situācija Rīgas Austrumu Klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) un Daugavpils reģionālajā slimnīcā vēl laikā, kad visā Latvijā stacionēti nebija pat 200 Covid-19 pacienti. RAKUS gan šonedēļ ziņoja, ka ārkārtas situācija esot atcelta.

Otrkārt, šoruden nedaudz vairāk kā 40% iedzīvotāju ir vakcinēti. Tas ir par maz, lai novērstu slimnīcu pārslodzi, bet tomēr pagaidām nedaudz palēnina to pildīšanās tempu. Situācija ir citāda arī tāpēc, ka šoruden cilvēki, kuri nav vakcinējušies, paši ir izvēlējušies uzņemties risku, izriet no sociālantropologa Klāva Sedlenieka teiktā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!