Foto: Shutterstock
Balstvakcinācija pret Covid-19 īpaši rekomendējama grūtniecēm ar blakussaslimšanām, veselības aprūpes sistēmas darbiniecēm, un citās augsta riska jomās nodarbinātām personām, ja ir ilgstoša saskarsme gan ar Covid-19 pacientiem, gan pret Covid-19 nevakcinētiem cilvēkiem, kas nozīmē augstu profesionālā un lokāla uzliesmojuma risku, liecina Imunizācijas valsts padomes (IVP) un Ginekologu un Dzemdību speciālistu asociācijas rekomendācijas.

Balstvakcinācija ir rekomendējama, ja ir adipozitāte un ķermeņa masas indekss ir virs 35, ir diabēts, gestācijas diabēts, hipertensija, kā arī, ja grūtnieces vecums ir virs 35 gadiem.

Ievērojot paaugstinātu risku smagai Covid-19 norisei un ar to saistītos mātes un augļa riskus, piemēram, paaugstinātu priekšlaicīgu dzemdību, preeklampsijas, augļa intrauterīnas bojāejas risku, ievērojami lielāku iespējamību jaundzimušajam ārstēties intensīvajā terapijā, intensīvās terapijas un plaušu mākslīgās ventilācijas risku mātei, kā arī paaugstinātu mātes mirstības risku, IVP uzsver, ka būtiskākā prioritāte grūtnieču vakcinācijā ir primārā vakcinācija, tā ir droša un veicama jebkurā grūtniecības trimestrī, zīdīšanas laikā, kā arī grūtniecības plānošanas laikā.

Ievērojot augstos saslimstības rādītājus, Covid-19 delta varianta augsto kontagiozitāti ,grūtniecības fizioloģiskās izmaiņas, piemēram, pazeminātu imunitāti, grūtniecēm un nedēļniecēm var rekomendēt saņemt balstvakcināciju pret Covid -19.

Balstvakcināciju grūtniecēm rekomendē saņemt ne agrāk kā sešus mēnešus pēc pilna vakcinācijas kursa ar "Comirnaty" ("Pfizer/BioNTech") vakcīnu. Šajā gadījumā arī balstvakcinācijai rekomendē to pašu "Comirnaty" vakcīnu.

Savukārt pēc pilna vakcinācijas kursa ar "Spikevax" ("Moderna") vakcīnu, rekomendējams ne agrāk kā sešus mēnešus, bet ieteicams astoņus mēnešus pēc otrās devas saņemšanas. Šādā situācijā primāri rekomendē saņemt pusi "Spikevax" vakcīnas devas vai arī "Comirnaty" pilnu devu.

Ievērojot pašreizējās rekomendācijas "Spikevax" lietošanai, tās nedaudz lielākā miokardītu riska dēļ, grūtniecēm līdz 25 gadu vecumam rekomendējams izvēlēties "Comirnaty" vakcīnu.

Pēc IVP rekomendācijām, grūtnieču vakcinācijai Latvijā tiek izmatotas mRNS vakcīnas ("Comirnaty", "Spikevax"). Tomēr var būt grūtnieces, kuras pirms grūtniecības vai grūtniecības sākumā, nezinot par grūtniecības iestāšanos, saņēmušas primāro vakcināciju ar adenovīrusa vektoru tehnoloģijā izstrādātām vakcīnām ("Janssen", "Vaxzevria").

Grūtniecēm, kuras saņēmušas vakcināciju ar vienas devas adenovīrusu vektoru Covid-19 vakcīnu "Janssen", tiek rekomendēta balstvakcinācija astoņas līdz 12 nedēļas pēc pirmās devas vai vēlāk, un tā veicama ar mRNS tehnoloģijas Covid-19 vakcīnu ("Comirnaty" vai "Spikevax"). Izvēloties "Spikevax", šajā gadījumā balstvakcinācijai rekomendē saņemt pilnu devu (0,5 ml).

Ja grūtniecei ir veikta vakcinācija ar "Vaxzevria" ("AstraZeneca"), balstvakcinācijai rekomendē mRNS tehnoloģiju vakcīnu ne agrāk kā sešus mēnešus pēc pilna vakcinācijas kursa saņemšanas. Balstvakcinācija veicama ar "Comirnaty" vai "Spikevax". Izvēloties "Spikevax", tiek rekomendēta pilna deva (0,5 ml).

Kā liecina IVP rekomendācijas, balstvakcinācija nav nepieciešama grūtniecēm, kurām pirms vakcinācijas uzsākšanas bijis pozitīvs SARS CoV-2 PCR tests un tad sekojoši saņemtas divas devas, kurām pēc divu devu saņemšanas ir bijis pozitīvs tests, kurām starp abām vakcīnu devām bijis pozitīvs tests, kā arī grūtniecēm, kurām pirms vai pēc vakcinācijas ar "Janssen" Covid-19 vakcīnu bijis pozitīvs tests.

Jau ziņots, ka balstvakcīnu var saņemt personas, kuras ir vecākas par 50 gadiem, personas virs 18 gadiem ar hroniskām saslimšanām, kas rada augstu risku Covid-19 saslimšanai, par 18 gadiem vecāki veselības aprūpes sistēmas darbinieki, kam ir ilgstoša saskarsme gan ar Covid-19 pacientiem, gan nevakcinētiem pacientiem, līdz ar to arī augstāks profesionālais un lokāla uzliesmojuma risks. Tas pats attiecas arī uz citām augsta riska profesijām, kur ir ilgstoša saskarsme ar nevakcinētiem cilvēkiem vai Covid-19 pacientiem. Tāpat vakcīnas trešo devu var saņemt arī iepriekš noteiktās personu grupas - seniori, personas ar novājinātu imunitāti un citas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!