Foto: Shutterstock

Balstvakcīnas pret Covid-19 saņēmušiem pedagogiem varētu pārskatīt kontaktpersonas statusu, otrdien, 22. februārī, valdības sēdē pieļāva veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Valdības sēdes laikā Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga atsaucās uz Veselības ministrijas sniegto informāciju par Covid-19 izplatības mazināšanos, jo tiek ievēroti daudz drošības pasākumi.

Vienlaikus LIZDA vadītāja norādīja, ka šajā situācijā "turpinām paņirgāties" par izglītības nozarē strādājošajiem, kuriem nemitīgi noteikts kontaktpersonas statuss. "Pedagogiem visu laiku tiek atgādināts, ka viņi ir kontaktpersonas un viņi nevar parādīties plašākā sabiedrībā," pauda Vanaga, aicinot šo prasību pārskatīt.

Pavļuts piebilda, ka par šo jautājumu notiek diskusijas un nopietni tiekot apsvērta iespēja par prasībām balstvakcinētām personām.

Savukārt Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs norādīja, ka vīrusam nav svarīgi tas, vai inficējas pedagogs, strādnieks vai grāmatvedis, jo Covid-19 izplatās vienādi – pēc kontaktēšanās ar inficētu personu vīruss iesakņojas kontaktpersonā un attīstās. "Pasaulē izplatīta prakse, ka šādas personas tiek izolētas," piebilda Perevoščikovs.

Viņš informēja, ka pagājušajā nedēļā Latvijā kopumā bija ap 4500 inficētu izglītības iestāžu darbinieku un, ņemot vērā reproduktivitātes koeficientu "1", var pieņemt, ka katra no šīm personām ir inficējusi vismaz vienu citu cilvēku.

Vienlaikus epidemiologs pieļāva, ka visticamākais šonedēļ diskusiju ceļā tiks rasts risinājums attiecībā uz kontaktpersonas statusa noteikšanu pedagogiem. "Bet bioloģiju neviens nav atcēlis – riskam ir pakļauti citi cilvēki," rezumēja Perevoščikovs.

Savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) piebilda, ka līdzšinējā pieredze liecina – spontāni lēmumi ne vienmēr ir izsvērti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!