Foto: LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ir saņēmusi Cēsu rajona tiesas 20. janvāra spriedumu krimināllietā par vēlētāju uzpirkšanu 12. Saeimas vēlēšanās Latgales vēlēšanu apgabalā, un piektdien notiks izvērtēs tiesas konstatēto pārkāpumu ietekmi uz mandātu sadalījumu, portālu "Delfi" informēja komisijā.

Ievērojot Saeimas vēlēšanu likumu, CVK pēc iepazīšanās ar tiesas spriedumu ir jālemj pārdalīt vai nepārdalīt mandātus starp attiecīgajās vēlēšanās reģistrētajiem kandidātiem.

Kā norāda CVK, šis ir jau trešais tiesas spriedums lietā par vēlētāju uzpirkšanu Latgales vēlēšanu apgabalā 12. Saeimas vēlēšanās, kas stājies spēkā un kurā konstatēto pārkāpumu ietekme uz mandātu sadalījumu komisijai jāvērtē.

Lietas materiāli liecina par 51 vēlētāja uzpirkšanu, balsojot par partijas "Vienotība" deputātu kandidātu Dzintaru Zaķi.

Tā kā iepriekšējos tiesas spriedumos konstatēta vēl sešu vēlētāju balsu uzpirkšana Latgales vēlēšanu apgabalā, tad uzpirkto balsu kopskaits ir 57 balsis. Savukārt pēc CVK aprēķiniem, mandātu sadalījumu starp kandidātu sarakstiem Latgales vēlēšanu apgabalā 12. Saeimas vēlēšanās ietekmē 78 balsu starpība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!