Baltā nama politikā informēta persona – bijušais ASV NATO komiteja prezidents Brūss Džeksons uzskata, ka ASV vēstnieces Latvijā Ketrīnas Todas Beilijas pēdējā laika izteikumi par Latvijas iekšpolitiskajiem notikumiem ir nediplomātiski.
"Es neizprotu vēstnieces izteikumus. Domāju, ka Beilijas komentāri ir nediplomātiski, bez kāda pamata, – tie ir emocionāli. Un es neticu, ka tas ir saskaņots ar Vašingtonu," intervijā telekompānijai LNT sestdien izteicās Džeksons, informē "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Laikraksts norāda, ka tik ass vērtējums Beilijas darbam līdz šim neesot izskanējis.

Portāls "Delfi" jau iepriekš ziņoja, ka arī Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs Kārlis Leiškalns (TP) uzskata, ka pēdējā laikā Latvijā rezidējošie ārvalstu diplomāti sākuši aktīvi iesaistīties valsts iekšējos notikumos.

" Nu, ne jau [Krievijas vēstnieks Viktors] Kaļužnija kungs vien. Viss diplomātu korpuss pamazām pārvēršas par tādiem kā Latvijas valsts padomniekiem. Viņi ierodas uz KNAB priekšnieka Loskutova kunga preses konferencēm, viņi izsaka bažas, viņi dod signālus valdībai. Daudz esam dzirdējuši par Amerikas Savienoto Valstu vēstnieces ieteikumiem, piemēram, par tiesībsarga izvēli. Mēs klanāmies ne tikai vienam vēstniekam…,"intervijā laikrakstam " Latvijas Avīze" iepriekš sacīja Leiškalns.

"Neatkarīgā Rīta Avīze" norāda, ka ASV vēstniece pēdējās laikā nākusi klajā ar paziņojumiem, kas "aizplīvurotā formā pauž neapmierinātību ar Latvijas premjerministra Aigara Kalvīša lemto Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sakarā. " Jau otrdien par biroja atstādināto priekšnieku Alekseju Loskutovu jālemj valdībai, un tas varētu notikt ap to pašu laiku, kad savu runu pāris kvartālu attālumā no Ministru kabineta, Latvijas Universitātes Lielajā aulā ieplānojusi teikt Toda Beilija. Runā gaidāms vērtējums valdības lēmumam.

Īpašu kontekstu šim ASV vēstniecības veidotajam informatīvajam fonam piešķir apstāklis, ka novembra sākumā gaidāma Latvijas premjerministra vizīte ASV. Tas, cik augsta līmeņa tikšanās Kalvītim būs iespējamas, viesojoties Vašingtonā, vislielākajā mērā būšot atkarīgs no tā, kādi būs valdības un paša premjerministra tālākie lēmumi par Loskutova atstādināšanu vai paturēšanu amatā. Šāds mājiens paralēli ASV vēstnieces nekonkretizētiem izteicieniem par tiesiskuma likteni Latvijā dots caur nediplomātiskiem informācijas kanāliem, cieši sasaistot KNAB priekšnieka likteni ar ASV tālāku labvēlību pret Latvijas politisko eliti. Tomēr Džeksona sestdien intervijā LNT teiktais liek šaubīties, vai šis mājiens nācis no Vašingtonas vai drīzāk no ASV vēstniecības, kura, spriežot pēc visa, šoreiz darbojas uz savu roku, iespējams, atsevišķu vietējo ekspertu ietekmē, norāda laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!