Dzīves apstākļi uz prāmja “Baltic Kristina” kļuvuši sliktāki nekā cietumā - uz tā nav ne apkures, ne elektrības, atzina kuģa ekipāžas un apkalpojošā personāla pārstāvis. Ap 70-80 cilvēku, protestējot pret neizmaksātajām darba algām, jau astoņpadsmito dienu neatstāj kuģi.
Viens no protesta akcijas dalībniekiem pastāstīja, ka vakar vakarā uz “Baltic Kristina” atslēgta elektrība un apkure. Rezultātā prāmi pārņēmusi tumsa un uz tā strauji sākusi pazemināties temperatūra. Visu nakti uz kuģa degušas tikai evakuācijas lampas un valdījis mežonīgs aukstums. Izsīkuši arī pārtikas un dzeramā ūdens krājumi. Protesta akcijas dalībniekus pārņēmis šoks.

Neskatoties uz kuģa īpašnieku pārstāvju aicinājumiem atstāt kuģi, prāmja “Baltic Kristina” ekipāža un apkalpojošais personāls - aptuveni 70 - 80 cilvēki atteikušies to darīt un pauduši gatavību nepieciešamības gadījumā pieteikt pat badastreiku.

Jau ziņots, ka Rīgas dome nolēma piešķirt vienreizējo materiālo pabalstu 200 latu apmērā prāmja “Baltic Kristina” un pārējiem AS “Rīgas Jūras līnija” (RJL) darbiniekiem.

Paredzēts, ka RJL darbinieki pēc iedzīvotāju ienākuma nodokļa samaksas varētu saņemt aptuveni 150 latus. Pabalsts tiks izmaksāts aptuveni 200 RJL darbiniekiem, ar kuriem ir noslēgts ilgtermiņa darba līgums.

Pabalstus pašvaldība piešķirs no pašvaldības pamatbudžeta programmas “Izdevumi neparedzētiem gadījumiem”.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jānis Butnors iepriekš informēja, ka RJL vadībai izdevies iegūt sarakstus par algām septembrī, līdz ar to izdevies aprēķināt nesamaksāto algu. Kā norādīja Butnors, RJL pēc 10.oktobra, kad bankas konti jau bija slēgti, ir veikusi izmaksas darbiniekiem skaidrā naudā.

Saraksti par darbiniekiem nesamaksāto algu iesniegti Rīgas mēram. Kopējā summa, pēc Butnora teiktā, pārsniedz 50 000 latu.

Rīgas Brīvostas pārvaldes Sabiedrisko attiecību departamenta direktors Kārlis Leiškalns iepriekš skaidroja, ka pārvaldes speciālisti jau pagājušajā nedēļā vērtējuši iespēju samaksāt algas prāmja darbiniekiem, taču secināts, ka pārvalde nevar samaksāt darbiniekiem no Brīvostas pārvaldes budžeta, jo tā nav privāta iestāde.

RJL Rīgas apgabaltiesā iesniedza prasību atzīt uzņēmuma maksātnespēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!