Foto: LETA

Latvijā lielākais olu un olu produktu ražotājs "Balticovo" nedēļas laikā pilnībā plāno atjaunot bojāto sadzīves notekūdeņu attīrīšanas iekārtu darbību, pastāstīja kompānijas valdes loceklis Kārlis Valdens.

Viņš norādīja, ka "Balticovo" otrdien sāka ārpus uzņēmuma izvest piesārņotos ūdeņus attīrīšanai uz tuvējām attīrīšanas būvēm, ko trešdien, 13.aprīlī, turpinās. "Šodien un rītdien notiek iekārtu tīrīšanas darbi, bet piesārņotais ūdens ir pārsūknēts uz pagaidu uzkrāšanas vietu. Rīcības plāns ir saskaņots ar Valsts vides dienestu (VVD). Uzņēmumā ražošanas procesi nav apstādināti. Rītdien uz vienu dienu tiks pārtraukta olu vārīšanas ceha darbība, tādejādi samazinot ūdens patēriņu. Lēšam, ka nedēļas laikā pilnībā tiks atjaunota bioloģiskā sadzīves notekūdeņu attīrīšanas iekārtu darbība," sacīja Valdens.

Pēc viņa teiktā, lai paātrinātu iekārtu darbības atjaunošanas procesu, attīrošās baktērijas tiks atvestas no citām attīrīšanās iekārtām ārpus uzņēmuma, attiecīgi nebūs jātērē laiks to izaudzēšanai uz vietas. "Līdz brīdim, kamēr attīrīšanas iekārtas iztekā nebūs konstatētas vides prasībām pieļaujamās attīrītā ūdens kvalitātes normas, attīrītais ūdens netiks novadīts vidē," uzsvēra Valdens.

Jau vēstīts, ka VVD Jelgavas reģionālā vides pārvalde turpina uzraudzīt "Balticovo" ražošanas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu avārijas seku novēršanu un nav novērojis piesārņojumu Iecavā un tās pietekā Verģupē. VVD abu upju ūdenim ir veicis skābekļa koncentrācijas mērījumus, kuri atbilst normai. Arī uzņēmumam ir uzdots veikt papildu ūdens analīzes. Tāpat "Balticovo" kopā ar VVD ir izstrādājis un ievieš pasākumu plānu avārijas seku likvidēšanai.

"Balticovo" valdes loceklis apstiprināja, ka ūdens no "Balticovo" attīrīšanas iekārtām netiek novadīts vidē. Viņš arī norādīja, ka attīrīšanas iekārtu sekcijas ir iztīrītas, bet piesārņotais ūdens ir pārsūknēts uz pagaidu uzkrāšanas vietu, no kurienes tiks vests uz pārstrādi.Savukārt iespējamais vides piesārņojums ir lokalizēts, nepieļaujot piesārņotajiem notekūdeņiem nonākt lielajās ūdens tilpnēs un avārijas sekas tiek stingri monitorētas - regulāri tiek ņemtas ūdens analīzes. Arī visi nepieciešamie resursi mobilizēti, lai piesārņojums neradītu vides apdraudējumu.

Tāpat ziņots, ka 11.aprīlī "Balticovo" ražošanas notekūdeņu attīrīšanas iekārtās pēkšņi gājušas bojā notekūdeņus attīrošās baktērijas un tās sabojājušās. "Balticovo" par šo faktu ziņoja VVD un veica visus nepieciešamos pasākumus, lai samazinātu neattīrītu notekūdeņu nokļūšanu vidē.

VVD situāciju uzņēmumā vērtēja kā ļoti nopietnu apdraudējumu, jo ikdienu "Balticovo" vidē novada aptuveni 500 kubikmetru notekūdeņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!