Foto: Publicitātes foto
Projekta, kura ietvaros Baltkrievijas varasiestādes septembra vidū no Lietuvas policijas Eiropas Savienības (ES) saņēma novērošanas dronus, nav iesaistīta Latvija, portālam "Delfi" apliecināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

Atsaucoties uz "EU Observer" jau vēstīts, ka Baltkrievijas varasiestādes septembra vidū no Lietuvas policijas ES projekta ietvaros saņēma novērošanas dronus. Kā norādīja medijs, droni Baltkrievijā nonākuši ES finansiāli atbalstīta Latvijas-Lietuvas-Baltkrievijas pārrobežu programmas ietvaros.

Latvijā minēto pārrobežu programmā pārstāv VARAM. Kā norādīja ministrijā, projekts, kurā piegādāti Baltkrievijai droni, ir divpusējs Lietuvas un Baltkrievijas projekts: "Latvijas institūcijas nav bijušas iesaistītas projekta idejas tapšanā, nav iesaistītas projekta īstenošanā un tā ieviešanas uzraudzībā."

"Programmas vadību, tai skaitā individuālo projektu uzraudzību, to mērķu sasniegšanu nodrošina pogrammas vadošā iestāde – Lietuvas Iekšlietu ministrija. Latvija nav iesaistīta programmas administrēšanas procesā," uzsvēra VARAM.

Kā liecina publiski pieejamā informācija, projekta, kura ietvaros Baltkrievijai piegādāt droni, mērķis "ir uzlabot drošību Lietuvā un Baltkrievijā, palielinot izmeklēšanas efektivitāti lielās teritorijās".

Projekta izklāstā norādīts, ka Lietuvas un Baltkrievijas pierobežas reģionos izplatīta problēma ir "zemā izmeklēšanas efektivitāte lielās teritorijās". Piemēram, smagie un ļoti smagie noziegumi, nelegālā imigrācija, cilvēku tirdzniecība un citi.

Pieteikumā norādīts, ka projekta laikā tiks iegādāti 3D skeneri, bezpilota lidaparāti un specializētie transportlīdzekļi un drošības iestāžu darbinieki tiks apmācīti darbam ar jauno aprīkojumu. Taču galvenais sagaidāmais projekta rezultāts ir "lielāka izmeklēšanas efektivitāte lielās teritorijās un astoņas reizes samazināts laiks, kas nepieciešams teritorijas detalizētam aprakstam un mērīšanai".

Projekta kopējās izmaksas ir 85 0091,23 eiro, no tā 76 5082,10 eiro sedz ES. Projekts tiek īstenots no šī gada februāra līdz 2021. gada novembrim.

Atsaucoties uz "EU Observer", jau vēstīts, ka bezpilota lidaparātus ar kamerām, kas izmantojami novērošanai no gaisa, saņēmusi Baltkrievijas Valsts tiesu ekspertīzes komiteja. Kopumā Baltkrievijai, kurā kopš augusta sākuma notiek vērienīgi protesti pret pastāvošo iekārtu, kā arī varas iestādes masveidīgi aiztur cilvēkus, kuri protestē pret 8. augustā notikušo vēlēšanu rezultātu viltošanu, piegādāti 15 droni.

Lidaparātus Lietuvas policija kaimiņvalsts drošības struktūrām nodevusi 16. septembrī jeb vairāk nekā mēnesi kopš labi ekipēti drošības iestāžu darbinieki sāka izmantot brutālu spēku pūļu izklīdināšanai, tostarp nogalinājuši vairākus protestētājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!