Foto: F64
Drīzumā sabiedrībai būs pieejami ietekmīgākās Baltijas valstu trimdas organizācijas "Baltiešu aicinājums Apvienotajām Nācijām" (BATUN) arhīvi, kas tiks nodoti Latvijas nacionālajam arhīvam.

Kā paziņojusi Lietuvas Ārlietu ministrija, memorandu par arhīva dokumentu nodošanu parakstījuši visu triju Baltijas valstu vēstnieki Apvienoto Nāciju Organizācijā un BATUN pārstāvji.

Līdz šim BATUN arhīvs glabājās Ņujorkā, kur par to gādāja latviešu kopiena, bet jūlijā tas tiks nogādāts Rīgā, kur ar BATUN darbību varēs iepazīties gan zinātnieki, gan plašāka sabiedrība.

BATUN pirmsākumi meklējami pagājušā gadsimta sešdesmito gadu vidū. 1965.gada 13.novembrī pēc divu lietuviešu - Lietuvas neatkarības komitejas priekšsēdētāja Antana Mažeikas un goda priekšsēdētāja monsinjora Jona Balkūna - iniciatīvas Ņujorkā tika rīkots mītiņš pret Baltijas valstu okupāciju, kurā sapulcējās aptuveni 14 000 latviešu, lietuviešu un igauņu.

Oficiāli BATUN tika nodibināta 1966.gada 9.februārī, izvirzot mērķi atgūt okupēto Baltijas valstu neatkarību un panākt to dalību ANO. Tā bija bezpeļņas sabiedriskā labuma organizācija un tika finansēta tikai no ziedojumiem.

BATUN aktīvi informēja ANO par latviešu, lietuviešu un igauņu likteni un Padomju Savienības politiku. Brīvprātīgie aktīvisti aktīvi darbojās, iepazīstinot ANO diplomātus Ņujorkā un Ženēvā ar stāvokli okupētajās Baltijas valstīs un jautājumiem, kas skar šo valstu un iedzīvotāju tiesības. Tika rīkotas demonstrācijas, piketi un informācijas kampaņas, lai pievērstu plašākas sabiedrības uzmanību aktuāliem un vēsturiskiem notikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!