Foto: LETA

Ceturtdien Briselē Šūmana laukumā pirms Eiropas Savienības (ES) līderu samita, kurā tiks lemts par bloka septiņu gadu budžetu, vairāk nekā 100 Baltijas lauksaimnieki vienojās kopīgā protesta akcijā, prasot taisnīgus tiešmaksājumus.

Lauksaimnieki, bruņojušies ar plakātiem, Baltijas valstu karogiem rokās un uz padomju laika traktora "Belaruss" fona kopīgās dziesmās pieprasīja sev taisnīgus platību maksājumus.

"Mēs pret nevienlīdzīgiem noteikumiem! Mēs pret nevienlīdzīgu situāciju laukos! Visiem vienādus maksājumus!" bija daži no saukļiem, ar kuriem tika pieskandēts Šūmaņa laukums.

Protesta akcija dalībnieki, kurus uzraudzīja vairāk nekā desmit kārtībsargi un iekļāva nožogojums, ar ovācijām sagaidīja Latvijas un Lietuvas valdības vadītājus - Valdi Dombrovski (V) un Andrusu Ansipu. Latvijas un Igaunijas premjeri pie lauksaimniekiem ieradās kopīgi. Sagaidāms, ka vēlāk protesta akciju apmeklēs arī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Dombrovskis protestētājiem solīja, ka saviem kolēģiem šī vakara sanāksmē atgādinās, ka ES kopējais tirgus nav iespējams bez godīgas konkurences, tādēļ arī godīgi tiešmaksājumi lauksaimniekiem ir viena no mūsu valsts prioritātēm sarunās par daudzgadu budžetu.

Lai tiktos ar protestājiem, no Strasbūras bija ieradusies arī Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (V). Tāpat atbalstu lauksaimniekiem pauda zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Protesta akcija ilgs vēl pāris stundas. Par to samērā lielu interesi izrāda arī ārvalstu mediji.

Kā ziņots, Baltijas lauksaimnieku rīkotā akcija - padomju laika traktora "MTZ 80" protesta brauciens uz Briseli - sākās 12.novembrī Tallinā, gūstot ievērojamu sabiedrības un mediju ievērību. Protesta akcijas norisi sadarbībā ar Igaunijas un Lietuvas organizācijām nodrošina Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija.

Latvijas prasība Briselei ir objektīvi tiešie maksājumi visiem ES lauksaimniekiem, nosakot, ka minimālais maksājumu līmenis ir vismaz 80% apmērā no ES vidējā maksājuma, kas ir jāsaņem ikvienai ES dalībvalstij, sākot jau ar 2014.gadu. Tiešmaksājumi Latvijas zemniekiem patlaban ir viszemākajā līmenī ES, nepārsniedzot 63 latus par hektāru, kamēr vidējais ES rādītājs ir 266 eiro jeb 186 lati par hektāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!