Foto: LETA
Triju Baltijas valstu Ministru prezidenti kopīgā paziņojumā aicina ikvienu atcerēties totalitāro režīmu upurus un izrādīt tiem pienācīgu godu.

Komunisms un nacisms atņēma dzīvības miljoniem cilvēku. Baltijas valstīs nav nevienas ģimenes, kuru nebūtu skārusi šo ļaunprātīgo režīmu vardarbība. Bēdas skāra visas etniskās un sociālās grupas, uzsver Latvijas premjers Valdis Dombrovskis (V), Igaunijas premjers Andruss Ansips un Lietuvas premjers Aļģirds Butkevičs.

"Mēs atceramies totalitāro režīmu upurus un izrādām godu tiem, kuri cīnījās pret tirāniju un apspiestību. Mēs pieminam Baltijas tautu vēlmes pēc brīvības visspilgtāko izpausmi. 1989. gada 23. augustā divi miljoni cilvēku no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas stāvēja roku rokā Baltijas ceļā no Viļņas cauri Rīgai līdz Tallinai, lai pieprasītu neatkarību atjaunošanu, ko bija laupījis padomju režīms. Mūsu mierīgā tiekšanās pēc brīvības bija stiprāka par padomju varu, jo taisnīgums bija mūsu pusē," teikts premjeru paziņojumā.

23.augusts ir Eiropas staļinisma un nacisma upuru atceres diena. Šodien pasaule piemin 20. gadsimta totalitāro režīmu upurus. 1939.gada 23.augustā Padomju Savienība, ko vadīja Josifs Staļins, un Vācijas Reihs, ko vadīja Ādolfs Hitlers, noslēdza slepenu vienošanos, lai sadalītu un iekarotu Eiropu. Brīvību mīlošās Eiropas nācijas tika pakļautas totalitārajam režīmam, un sāka valdīt terorisms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!