Foto: LETA

Ja vēl pirms pāris gadiem Vjetnamas pilsoņu ceļš līdz Eiropas Savienībai veda caur Krieviju un Ukrainu, tad šobrīd tiek mēģināts izveidot jaunu kanālu Baltijas valstīs, trešdien Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē sacīja Valsts robežsardzes priekšnieks ģenerālis Normunds Garbars.

Garbars uzsvēra – ja personu pārvietotāji negūs pārliecību, ka Latvijā par šādu likumpārkāpumu tiek piemērots adekvāts sods un ka uz robežas eksistē adekvāda reaģēšana, nav sagaidāms, ka nelikumīgu robežšķērsotāju skaits turpmākajos gados samazināsies.

Robežsardzes pārstāvis neprognozēja, kā mainīsies robežpārkāpēju skaits, taču viņš uzsvēra, ka tas noteikti pieaugs, jo jau šī gada pirmajos mēnešos robežsardze ir aizturējusi trīs nelikumīgu robežšķērsotāju grupas - kopumā 16 cilvēkus.

Iepriekšējais Vjetnamas pilsoņu maršruts bijis Krievija – Ukraina – Polija, taču, saskaņā ar Polijas sniegto informāciju, ja pirms trim, četriem gadiem par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu regulāri tika aizturēti Vjetnamas pilsoņi , tad šobrīd vjetnamieši Polijas robežsardzei nav vairs problēma.

Garbars komisijas sēdē vērsa klātesošo uzmanību uz to, ka robežsardze gandrīz vairs nesaskaras ar neorganizētas robežšķērsošanas gadījumiem. "Pamatā visas šķērsošanas ir organizētas, ir pavadītāji kaimiņvalsts pusē, ir sagaidītāji Latvijas valsts teritorijā, ir sagaidītāji, kuri organizē nogādāšanu Eiropas Savienības valstīs. Protams, izteiksmīgākais piemērs ir Vjetnamas pilsoņi, kuru pārvietošanā ir iesaistīti gan Krievijas, gan Latvijas, gan Igaunijas, gan Polijas pilsoņi," pastāstīja robežsardzes priekšnieks.

Tāpat viņš atzīst, ka pērnais gads parādījis, ka robežsardzes ievietošanas iespējas tiek izsmeltas diezgan ātri. Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā "Daugavpils" vienlaicīgi pēc projektēšanas plāna ir iespējams izmitināt 84 personas. Kā pastāstīja robežsardzes vadītājs, pagājušajā gadā ir bijušas reizes, kad nācies centrā izmitināt vairāk cilvēku, kā arī nācies izmantot Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas izolatorus.

Priekšnieks norādīja, ka robežsardze nevar lielīties, ka ir aizturējuši visus robežšķersotājus, un tas saistīts ar virkni aspektu: robežas joslas iekārtošanas problemātiku, kas uzsākta pērn; cilvēku skaitu robežsardzē; tehniskajiem līdzekļiem.

Vēstīts, ka pērn uz Latvijas austrumu robežas aizturēts rekordliels nelikumīgo "zaļās" robežas pārkāpēju skaits – 476, kas ir trīs reizes vairāk nekā 2014. gadā, kad tika aizturēti 144 nelikumīgie robežšķērsotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!