Foto: Latvijas armija

Tuvākajās dienās Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, kā arī Baltijas jūrā sāksies vairākas ikgadējās starptautiskās militārās mācības. Jau no ceturtdienas, 5.jūnija, militārā transporta kolonnas pārvietosies pa Latvijas valsts ceļiem un dosies uz Ādažu poligonu, tāpēc iespējami īslaicīgi satiksmes apgrūtinājumi, portāls "Delfi" uzzināja Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS).

NBS norāda, ka no 9.jūnija līdz 20.jūnijam Baltijas valstīs, kā arī Vācijā notiks ASV Eiropas spēku vadītās starptautiskās militārās mācības „Saber Strike 2014". Vienlaikus ar tām notiks arī Latvijas vadītās Baltijas valstu uzņemošās valsts atbalsta mācības „Baltic Host 2014". Savukārt no 6.jūnija līdz 21.jūnijam Baltijas jūrā, Dānijas un Zviedrijas teritoriālajos ūdeņos, notiks militārās mācības „Baltops 2014".

 ASV Eiropas spēku vadītajās ikgadējās jūras spēku mācībās „Baltops 2014", kuras notiks jau 42.reizi, piedalīsies 13 valstu - Dānijas, Igaunijas, Somijas, Francijas, Gruzijas, Vācijas, Latvijas. Lietuvas, Nīderlandes, Polijas, Zviedrijas, Lielbritānijas un ASV -, kā arī NATO kuģi un lidmašīnas.         

Latviju šajās mācībās pārstāvēs Jūras spēku flotiles mīnu kuģis M-05 „Viesturs" un pieci virsnieki, kuri darbosies mācību štābā.

Savukārt sauszemes un gaisa spēku mācībās „Saber Strike 2014", kuru uzņemošā valsts rotācijas kārtībā šogad ir Latvija, piedalīsies karavīri no Kanādas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Lielbritānijas un ASV, kļūstot par līdz šim plašākajām „Saber Strike" mācībām. Tajās kopumā piedalīsies aptuveni 4700, tostarp vairāk nekā 500 Latvijas, karavīru un tiks iesaistītas aptuveni 800 dažādas tehnikas vienības.

Visās trijās Baltijas valstīs vienlaicīgi norisināsies brigādes līmeņa štāba mācības, bet Latvijā un Lietuvā - arī lauka taktiskās mācības. Latvijā tās notiks Ādažu poligonā.

ASV Sauszemes spēku organizētās ikgadējās mācības „Saber Strike" notiek Baltijas valstīs jau ceturto gadu pēc kārtas ar mērķi uzlabot militāro vienību sadarbību, kaujas spējas un gatavību aizsardzības un uzbrukuma operācijām, kā arī trenēties pildīt uzņemošās valsts lomu.

NBS informē, ka 4.jūnija naktī no Ventspils ostas uz Ādažu poligonu dosies Lielbritānijas militāras tehnikas kolonna, 6.jūnijā plkst.7 no Rīgas lidostas uz Ādažu poligonu dosies ASV militārā tehnika, bet plkst.11 no Rīgas pasažieru ostas - Norvēģijas militārās tehnikas kolonna. Savukārt plkst.22 no Ainažiem uz Ādažu poligonu dosies Igaunijas militārās tehnikas kolonna.

7.jūnijā plkst.12 no Grenctāles uz Ādažu poligonu dosies Lietuvas, bet plkst.15 no Ainažiem - Somijas militārās tehnikas kolonna, 8.jūnijā plkst.12 no Grenctāles uz Ādažu poligonu dosies Lietuvas, bet plkst.8 no Garkalnes - ASV militārās tehnikas kolonna, bet 9. un 10.jūnijā plkst.19 no Rīgas lidostas uz Ādažu poligonu dosies Norvēģijas militārās tehnikas kolonna.

NBS atvainojas par sagādātajām neērtībām, lūdz ar izpratni izturēties pret iespējamajiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!