Baltijas valstu armiju komandieri sanāksmē Viļņā vienojušies par Baltijas valstu gaisa telpas kontroles un ziņojumu centra izveidošanu, kas varētu pārņemt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpā patrulējošo NATO iznīcinātāju komandēšanu, piektdien paziņoja Lietuvas armijas komandieris Valds Tutkus.
"Mēs parakstījām dokumentu, kas ļaus mums novērošanas centru pārveidot par komandcentru," aģentūrai AFP sacīja Tutkus. "Kad centrs sāks darboties, mēs spēsim dot rīkojumus NATO iznīcinātājiem, kas ir ļoti svarīgi. Šādu centru izveidošanu visās trijās Baltijas valstīs atbalsta arī NATO, un tas ir būtisks solis sadarbībā starp trim Baltijas valstīm."

Šāda vienošanās parakstīta Viļņā notiekošajā Baltijas valstu aizsardzības komitejas sanāksmē, kas ilgst no 11.līdz 23.oktobrim.

Sanāksmē piedalās Lietuvas bruņoto spēku komandieris Valds Tutkus, Igaunijas armijas komandieris Tarmo Keutss un Latvijas nacionālo bruņoto spēku komandieris brigādes ģenerālis Juris Maklakovs.

Igaunijas armijas komandieris pavēstīja, ka sanāksmes dalībnieki vienojušies arī par kopēja motorizēta kājnieku bataljona izveidošanu NATO ātrās reaģēšanas spēkiem, ja Baltijas valstīm šāds aicinājums tiks izteikts.

"Mēs nolēmām, ka bataljonu varētu izveidot no vienlīdzīga skaita karavīru no visām trim valstīm, ja tiks pieņemts lēmums izveidot vienību NATO spēkiem. Bataljona izmēra vienības izveidošanai katrai valstij ir jāpiedāvā vairāk nekā 200 karavīru," sacīja Keutss.

Pašlaik Latvijai, Lietuvai un Igaunijai aicinājums izveidot savu vienību NATO ātrās reaģēšanas spēkiem vēl nav izteikts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!