Foto: LETA

Sestdien, 23.augustā, Latviju apmeklēs Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs un Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass, lai kopā ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu ( V) piedalītos Baltijas ceļa atceres pasākumos, portāls "Delfi" uzzināja Valsts kancelejas komunikācijas departamentā.

Atzīmējot „Baltijas ceļa" 25. gadadienu, Rīgā notiks vairāki pasākumi, tajā skaitā izstādes Rīgas Centrālās bibliotēkas filiālēs, grāmatas atvēršanas svētki, koncerts Sv. Pētera baznīcā, kā arī koncerts pie Brīvības pieminekļa, portāls „Delfi" uzzināja Rīgas domē.

Šogad aprit 25 gadi, kopš Lietuvas, Latvijas un Igaunijas iedzīvotāji sadevās rokās, vienojot vairāk nekā miljons cilvēku ķēdē, kas visā pasaulē kļuvusi par simbolu centieniem pēc brīvības un neatkarības. Atceroties šo unikālo akciju, 23.augustā plkst. 21 Rīgā pie Brīvības pieminekļa notiks koncerts „Brīvībai".

Tā ideja balstīta uz Baltijas valstu vienotības apliecinājumu. Koncertā piedalīsies Liepājas simfoniskais orķestris un Valsts akadēmiskais koris „Latvija" diriģentu - Māra Sirmā (Latvija), Paula Megi (Igaunija) un Modesta Pitrena (Lietuva) vadībā, solisti - Daumants Kalniņš, Ieva Prudņikovaite, Jeronimas Milius, kā arī triju Baltijas valstu mūziķi, grupa „Remix". Koncerta apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt Baltijas ceļa notikumu laikā sabiedrību vienojošas melodijas. Koncerta scenogrāfiju, gaismu režiju un videoprojekcijas veidojis Māris Kalve, Mārtiņš Feldmanis un Didzis Jaunzems. Koncerta apmeklējums būs bez maksas.

Viens no notikumiem, kas veltīts „Baltijas ceļa" jubilejai, būs 23.augustā plkst. 16, Sv. Pētera baznīcā, kad tiks atvērta Antona Rancāna grāmata „Krievināšana".

Arī viens no Sv. Pētera baznīcas festivāla „Dominante 2014" koncertiem būs veltīts„ Baltijas ceļa" 25. gadskārtai. 23.augustā plkst. 18 koncertā „Mīlestība" skanēs Paula Hindemita skaņdarbs „Ilgais Ziemassvētku mielasts" solistu Jolantas Strikaites, Andžellas Gobas, Mihaila Čuļpajeva, Kalvja Kalniņa u.c., kā arī Jaunā Rīgas kamerorķestra sniegumā, diriģents Viesturs Gailis.

Klausītājiem būs iespēja dzirdēt un vērot arī Karla Orfa Trīsdimensionālā skaņas teātra „Spēles par laika galu" Zalcburgas festivāla 1973. gada iestudējuma ieraksta 3D atskaņojumu, diriģents Herberts fon Karajans. „Jā, tas būs „Baltijas ceļa" 25. jubilejas vakars. Līdzās ticībai, cerībai un mīlestībai šīs reizes festivāla ceturtā dimensija ir laiks. Un Orfs savā oratorijā „Spēles par laika galu" runā par laiku. „Baltijas ceļš" atmodas laikā pieprasīja, lai tiktu publicēti Molotova-Ribentropa pakta slepenie pielikumi. Karls Orfs savukārt ir tik asiņaini, tik ērkšķaini sasaistīts ar valsti, kurā viņš dzimis, ar režīmiem, kas bijuši viņa dzīves laikā. Tas ir garš stāsts, bet reiz taču kādam Orfa pētniekam vajadzētu saņemties un izstāstīt to," tā koncertu raksturo režisors Uģis Brikmanis.

„Baltijas ceļa" 25. gadadienas atceres pasākumi tiek rīkoti arī Rīgas Centrālās bibliotēkas (RCB) filiālēs. 22. augustā plkst. 13 RCB Bišumuižas filiālbibliotēkā (Bauskas ielā 180) ikviens interesents gaidīts „Baltijas ceļa" dalībnieku atmiņu stāstu pēcpusdienā „Baltijas ceļš - brīvības ceļš", savukārt plkst. 14 Rīgas Centrālajā bibliotēkā (Brīvības ielā 49/53) tiks atklāta grāmatu un informatīvo materiālu izstāde „Baltijas ceļam - 25".

Rīgas bibliotēkas aktīvi iesaistās arī projektā „Baltijas ceļa stāsti", kuru īsteno UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar partneriem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Projekta mērķis ir aktīvi iesaistīt sabiedrību izpratnes veicināšanā par „Baltijas ceļa" notikumiem, apkopojot cilvēku atmiņu stāstus, lai tie kļūtu pieejami arī nākamajām paaudzēm gan virtuālajā vidē, gan muzeju kolekcijās.

„Baltijas ceļa" 25. gadadienai veltītos pasākumus atbalsta Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments. Koncertu „Brīvība" veido VSIA „Latvijas koncerti" sadarbībā ar Rīgas domi un Kultūras ministriju. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!