Foto: LETA

Trīs Baltijas valstu starpā ir atjaunota starpvalstu satiksme, tomēr valstīm ir jāsaglabā modrība, cīnoties pret Covid-19 pandēmiju, to kopīgā uzrunā sabiedrībai uzsvēruši Baltijas valstu premjerministri.

Video uzrunā Lietuvas premjers Sauļus Skvernelis norādīja, ka Baltijas valstis ir pirmās trīs valsts Eiropas Savienībā (ES), kas atjaunojušas savstarpējo satiksmi.

Taču viņš uzsvēra, ka ir nepieciešams saglabāt modrību un sargāt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas robežas. "Kopā sargāsim mūsu drošību," Skvernelis sacīja visās trīs Baltijas valstu valodās.

Savukārt Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) norādīja, ka no piektdienas Baltijas valstis atkal tiek apvienotas kopējā telpā, pateicoties tam, ka Baltijas valstu valdības un sabiedrības spēj savstarpēji labi sadarboties.

Igaunijas premjers Jiri Ratass uzrunā izcēla iedzīvotāju kopējās pūles, kontrolējot Covid-19 izplatību. "Tāpēc mēs tagad varam spert nākamo soli ceļā uz mūsu ierasto ikdienas dzīvi un atkal brīvi ceļot starp mūsu valstīm," sacīja Ratass, aicinot visus palikt veseliem.

Jau ziņots, ka kopš pusnakts Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valstspiederīgie un personas ar uzturēšanās atļaujām var brīvi ceļot starp visām trim Baltijas valstīm, neievērojot 14 dienu pašizolāciju. Ceļotājiem gan jāatceras, ka katrā Baltijas valstī Covid-19 pandēmijas dēļ ir noteikti dažādi ierobežojumi.

Minētā Baltijas valstu vienošanās par iedzīvotāju braucieniem neietekmē citu valstu noteiktos ieceļošanas ierobežojumus Latvijas valstspiederīgajiem.

Savukārt kopīgās tikšanās laikā Rīgā Baltijas valstu ārlietu ministri sabiedrībai rāda, kāda ārkārtējās situācijas laikā ir jaunā normalitāte, piektdien paziņoja ministri.

Piektdien Rīgā tikās ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs un Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu, lai parakstītu saprašanās memorandu par ceļošanas ierobežojumu atcelšanu starp Latviju, Igauniju un Lietuvu autotransportam, dzelzceļa, gaisa un jūras transportam un sadarbību jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 krīzes laikā.

Kopīgajā preses konferencē Lietuvas ārlietu ministrs žurnālistiem sacīja, ka amatpersonu tikšanās sabiedrībai sūta optimisma un cerības ziņu, kā arī to, ka ir gaisma šī tumšā perioda galā.

"Tikšanās nav tikai svinības, bet arī sākums smagam darbam. Manuprāt, sabiedrībai vajag saņemt cerību un apliecinājumu par izejas [no Covid-19 krīzes] procesu. Šādi signāli patlaban sabiedrībai tiešām ir vajadzīgi," sacīja Linkevičs.

Savukārt Rinkēvičs norādīja, ka tikšanās simbolizē, ka mēs sākam dzīvot jaunajā normalitātē. Jaunais koronavīrus ar mums būs vēl kādu laiku, līdz būs pieejama vakcīna un attiecīga ārstēšana. Tikmēr tiek radīti jauni nosacījumi.

"Tiekoties, mēs ievērojam vairākus ierobežojumus, piemēram, mēs nesarokojamies, nenododam viens otram memorandu, ievērojam distanci. Kādu laiku mums visiem būs jāsadzīvo ar šādiem ierobežojumiem," uzsvēra Rinkēvičs.

Pēc viņa sacītā, dzīve turpinās ar jauno normalitāti. Tāpat ministrs pauda cerību, ka pieņemtie un izsvērtie mēri palīdzēs cīņā ar Covid-19, kā arī sniegs atbalstu Baltijas valstu ekonomikām.

"Ceru, ka mēs varēsim uzvarēt slimību un beigu beigās, kā teica Lielbritānijas karaliene, mēs tiksimies atkal," uzsvēra ārlietu ministrs.

Savukārt Reinsals pavēstīja, ka ar tikšanos klātienē ministri neaicina masveidā ceļot. Ceļošanas brīdinājumi joprojām ir spēkā, un tos Baltijas valstu veselības aprūpes speciālisti iesaka ievērot. Viņaprāt, tikšanās pierāda, ka aiz lēmuma [par Baltijas valstu iekšējo robežu atvēršanu] ir ļoti pamatoti iemesli.

Reinsals uzsvēra, ka jāturpina sekot līdzi vīrusa izplatībai. Savukārt cilvēkiem ir jāatgriežas pie jaunās normalitātes un jāievēro drošības pasākumi, pie kuriem patlaban noris darbs.

"Pakāpeniski ieviešot atvieglinājumus, mēs dodam papildu garantijas visiem Baltijas valstu pilsoņiem. Ar šo mēs parādām, ka esam apņēmušies rīkoties kopīgi. Ja būs pamatots iemesls spert soļus vēl uz priekšu, mēs to darīsim, jo mēs pilnībā viens otram uzticamies. Tas ir galvenais priekšnoteikums, lai rīkotos tālāk," sacīja Igaunijas ārlietu ministrs.

Mministru parakstītā vienošanās paredz, ka Latvija, Lietuva un Igaunija atceļ ierobežojumus personu pārrobežu ceļošanai starp Baltijas valstīm.

Bez ierobežojumiem Lietuvā, Igaunijā un Latvijā var ceļot Baltijas valstu valstspiederīgie un personas, kurām ir tiesības uzturēties šajās valstīs, ja šīs personas pēdējās 14 dienās nav bijušas ārpus Baltijas valstīm, ja tām nav noteikta pašizolēšanās, kā arī ja ceļotājiem nav elpošanas ceļu infekcijas pazīmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!