Foto: AFP/Scanpix
Baltijas valstu prezidentiem sestdien bijusi telefonsaruna ar ASV prezidentu Baraku Obamu, liecina Latvijas prezidenta Andra Bērziņa preses dienesta sniegtā informācija.

Saruna skāra virkni būtisku jautājumu saistībā ar Krievijas rīcību, iejaucoties suverēnas valsts Ukrainas iekšējās lietās. Telefonkonferences iniciators bijis Obama un sarunā viņš paudis atbalstu Baltijas valstu drošībai.

ASV prezidents, uzrunājot Baltijas valstu kolēģus, atsaucās uz nozīmīgo tikšanos Vašingtonā pērn augustā un, uzsverot NATO līguma 5.paragrāfa būtību, atkārtoti apliecināja ASV atbalstu Baltijas valstu drošībai un pasvītroja, ka Baltijas valstis ir nozīmīgi ASV partneri.

Visi sarunas dalībnieki bijuši vienisprātis, ka Krievijas rīcība Ukrainā, pārkāpjot tās suverenitāti un apdraudot teritoriālo nedalāmību, ir nepieņemama.

Obama informēja Baltijas valstu prezidentus, ka ASV konsultējas ar partneriem Eiropas Savienībā (ES), kas bija arī šīs sarunas viens no mērķiem, un citur pasaulē, lai dotu skaidru signālu Krievijai par tās rīcības neatbilstību starptautiskajai tiesību sistēmai. ASV prezidents uzsvēra, ka situācijai nepieciešama deeskalācija un tiek meklēts diplomātisks risinājums.

Savukārt Bērziņš pateicās par ASV atbalstu, kas jau izskanēja pirms dažām dienām notikušajā telefona sarunā ar viceprezidentu Džo Baidenu. Par šādu rīcību realitātē liecina arī ASV ātrā reakcija, nosūtot papildus lidmašīnas patrulēšanai Baltijas gaisa telpā.

Sarunas dalībnieki pauduši vienotu viedokli par nepieciešamību atbalstīt Ukrainu. Šajos apstākļos nepieciešama vienota nostāja ES, kas jau tika demonstrēta ar Eiropadomes 6.marta paziņojumu, kurā tika noteikta tūlītēja ES reakcija un iezīmēta tālākā darbība gadījumā, ja nenotiek situācijas deeskalācija. Tāpat sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka šāda Krievijas rīcība ietekmē drošības situāciju reģionā, ko nedrīkst atstāt bez ievērības.

Bērziņš arī aicināja ASV Prezidentu apmeklēt Baltijas valstis.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!