Foto: DELFI

Baltijas valstu tieslietu ministri deklarācijā par PSRS okupācijas nodarīto zaudējumu aprēķināšanas un atgūšanas nepieciešamību norāda uz Krievijas pienākumu uzņemties atbildību par okupācijas faktu un zaudējumu kompensāciju.

Deklarācijā norādīts, ka ir pienācis laiks "sakārtot attiecības ar pagātni" un izrēķināt zaudējumus, kurus radīja PSRS okupācijas režīms. Līdz ar deklarāciju tiks mēģināts uzsvērt nepieciešamību visu trīs valstu ekspertiem un politiķiem palielināt savas pūles un pievērsties vairāku jautājumu risināšanai.

Deklarācijā norādīts, ka ir vajadzīgs norādīt kā faktu to, ka Baltijas valstis nekad nepārstāja juridiski pastāvēt, pat tad, ka atradās PSRS okupācijā. Tāpat kopīgas sadarbības rezultātā ir vajadzīgs izvērtēt un paziņot kopīgos ekonomiskos zaudējumus un kaitējumu, ko Baltijas valstīm nodarīja PSRS okupācijas režīms.

Tāpat Baltijas valstis ir apņēmušās, ka Krievijai kā PSRS tiesību pārņēmējai jāatzīst okupācijas fakts, jāuzņemas pilnīga atbildība par to un jākompensē Baltijas valstīm radušies zaudējumi. Baltijas valstīm tāpat ir jāļauj gatavoties attiecīgām starptautiskām darbībām, kuras pieļauj starptautiskā likumdošana, lai varētu pieprasīt attiecīgu kompensāciju no Krievijas.

Deklarāciju parakstīja Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tieslietu ministri.

Jau ziņots, ka konferencē "Kāpēc jāaprēķina PSRS okupācijas radītie zaudējumi?" tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) atgādināja, ka Eiropas Savienības (ES) līmenī nav vienota normatīvā regulējuma, kas ļautu saukt pie atbildības par komunisma noziegumiem. Viņš skaidroja, ka arī dalībvalstīs normatīvais regulējums ievērojami atšķiras, līdz ar to nepieciešamas izmaiņas un papildinājumi, lai panāktu komunisma noziegumu starptautiski tiesisko vērtējumu.

Kopumā ministrs klātesošajiem stāstīja, ka sabiedrība vēl arvien ir pārāk maz informēta par PSRS okupācijas režīma negatīvo ietekmi uz tautsaimniecību, ekoloģiju, demogrāfiju, kā arī sociālo sfēru un nepietiekami tiek runāts par to, kādas sekas tas atstājis līdz pat mūsdienām un cik ilgi valsts vēl tās jutīs. Ministrs atgādināja, par 2009.gada informatīvā ziņojuma secinājumu, kas tika prezentēts valdībā, proti, ka, saskaitot iespējamās summas, PSRS tiesību pārmantotāja Krievija par 50 okupācijas gadiem ir parādā Latvijai vismaz 150-200 miljardus latu, nerēķinot Latvijas zaudējumus pēc neatkarības atgūšanas, bet pēc neatkarības atgūšanas Latvija ik gadus PSRS okupācijas seku dēļ no sava budžeta izmaksā vismaz 150 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!