Programma baltmaizes dalīšanai trūcīgajiem par velti Latvijā netiks ieviesta nākamā gada sākumā, kā bija plānots sākotnēji, bet gan marta beigās, informēja Zemkopības ministrijas (ZM) Preses un sabiedrisko attiecību nodaļā.
Šodien ZM notikušajā starpministriju sanāksmē tika panākta vienošanās par noteikumu projekta baltmaizes dalīšanai trūcīgajiem par velti virzīšanu izskatīšanai valdībā. Taču pirms tam ir nepieciešams precizēt dažas normatīvā akta projekta normas. Ja viss noritēs, kā plānots, tad noteikumu projekts izskatīšanai valdībā tiks virzīts pēc nedēļas.

Pēc konsultācijām ar citu ministriju un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem ZM nolēma izstrādāt jaunu kartību, kādā tiek administrēti un uzraudzīti tirgus intervences pasākumi augkopības un lopkopības produktu tirgū, īstenojot Eiropas Komisijas programmu vistrūcīgākajām personām. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā to, ka maija sākumā pieņemtajā Ministru kabineta kārtībā būtu nepieciešami būtiski grozījumi.

ZM izstrādātais noteikumu projekts paredz, ka, realizējot 2006.gada programmu vistrūcīgākajām personām, plānots izmantot kviešu graudus, kuri tiks pārstrādāti baltmaizē. Maizi trūcīgajiem dalīs labdarības organizācijas.

Normatīvā akta projekts paredz, ka Lauku atbalsta dienestam būs jānoslēdz līgums ar organizāciju par pārtikas produktu izdali vistrūcīgākajām personām. Pārtikas produktu izdales punktam būs jābūt reģistrētam Pārtikas un veterinārā dienesta uzraudzībā pakļauto uzņēmumu reģistrā.

Tiesības saņemt baltmaizi būs mājsaimniecībām, kurās ienākumi iepriekšējos sešos mēnešos uz vienu mājsaimniecības locekli būs mazāki par Ministru kabineta noteikto garantēto minimālo ienākumu līmeni. Personas bez noteiktas dzīvesvietas varēs saņemt baltmaizi, neizvērtējot to ienākumus.

Iepriekš bija plānots, ka, pārstrādājot 19 700 tonnas Eiropas Savienības intervences graudu miltos un no tiem saražojot maizi, viena trūcīga persona dienā varētu saņemt nedaudz mazāk kā puskukulīti jeb 168 gramus maizes. Šis daudzums noteikts, jo Latvijā ir 170 000-180 000 trūcīgo personu.

Programma tiks finansēta no Eiropas Kopienu budžeta Eiropas Lauksaimniecības vadības un garantiju fonda Garantiju nodaļas līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!