Foto: DELFI

Balvu "Gada vēsturnieks Latvijā 2021" ieguvusi Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta vadošā pētniece Ineta Lipša, informē Vēstures izpētes un popularizēšanas biedrība.

Lipša savā darbā ir pievērsusies Latvijas vēsturē līdz šim maz aplūkotām sociālām tēmām, kas atklāj daudz nezināma par sabiedrību un tās ikdienu Latvijā pirms Otrā pasaules kara un padomju okupācijas periodā.

Vairākums aptaujas dalībnieku ir novērtējuši Lipšas uzņēmību un drosmi runāt un rakstīt par neērtām tēmām, par kurām agrāk nebija pieņemts plaši runāt, piemēram, seksualitāti, darbā "Seksualitāte un sociālā kontrole Latvijā, 1914-1939".

Vēsturnieces pētījumi ļauj ieskatīties arī ar nostāstiem un leģendām apvītajā pirmskara Latvijas kultūras un izklaides dzīvē, piemēram, darbā "Rīga bohēmas varā".

2021. gadā iznāca Lipšas darbs "Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmata 1927-1949". Darbs ļauj ieskatīties LGBT+ kopienas dzīvē padomju periodā, kā arī personīgos un vēsturiskos notikumos Ulmaņa laikā, okupācijas gados un atjaunotajā Latvijas valstī. Šim izdevumam top otrs sējums, kurā tiks atspoguļota dienasgrāmatu autora dzīve jau padomju sociālisma realitātē.

"Savos pētījumos pievēršos sociāli mazaizsargāto sabiedrības grupām - sievietēm, vecāka gadagājuma cilvēkiem, seksuālām minoritātēm. Mani interesē, kā šie cilvēki dzīvoja pirmskara Latvijā, padomju okupācijas laikā. Man ir svarīgi izgaismot tēmas, par kurām mums nav zināšanu, bet nereti tiek izmantotas politiskos apgalvojumos," saka vēsturniece.

Runājot par nākotnes plāniem, vēsturniece cer, ka drīzumā tiks pabeigts darbs arī pie grāmatas par seksualitāti un sociālo kontroli Padomju Latvijā.

Pērn aptaujā par gada vēsturnieku tika izvēlēts Andrejs Gusačenko, savukārt 2019. gadā atkārtoti par gada vēsturnieku kļuva prof. Ēriks Jēkabsons, 2018. gadā Dr. hist. Uldis Neiburgs, 2017. gadā arheoloģe Elīna Guščika, 2016. gadā asoc. prof. Jānis Taurēns, 2015. gadā prof. Harijs Tumans, 2014. gadā Dr.hist. Gustavs Strenga, 2013. gadā prof. Aivars Stranga. Par pirmo gada vēsturnieku Latvijā 2011. gadā kļuva Dr. hist. Kaspars Zellis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!