Visas lielākās bankas šogad ir apņēmušās turpināt aktīvu kreditēšanu un tā noteikti izpaudīsies kā saspringta cīņa par klientiem, prognozē aptaujātie banku pārstāvji.
"Nordea bankas" sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Irina Grase sacīja, ka 2005.gads Latvijas bankām bija ļoti veiksmīgs. Banku sektorā ir auguši gan darījumi, gan klientu skaits. Pozitīvi jāvērtē, ka būtiski augusi arī konkurence sektorā.

Konkurences saasinājums un labvēlīgas ekonomikas attīstības tendences turpina ietekmēt pievienotās kredītu procentu likmes, kas nākotnē var vēl nedaudz pazemināties.

Konkurences apstākļos banku pakalpojumu un produktu cenas tomēr būs atšķirīgas. Dažādi būs arī banku piedāvājumi. Nākotnē veiksmīgāk darbosies tās bankas, kuras spēs klientiem piedāvāt personificētus un individuāli piemērotus risinājumus. Bankas pārstāvji uzskata, ka cīņa par klientiem izvērsīsies jaunā dimensijā - ar servisa kvalitāti un būtiskiem produktu kvalitatīviem uzlabojumiem.

Grase uzsvēra, ka laiks, kad uzņēmumam pietika ar kontu, kredītu apgrozāmiem līdzekļiem un internetbanku, ir pagājis. Latvijas kompānijas un ārzemju uzņēmumi, kas strādā mūsu valstī, pieprasa arvien modernākus risinājumus finanšu jomā.

Tā bankām jāmaina starpnieka loma uz stratēģisko finanšu konsultantu lomu, kas piedāvā uzņēmumam gan izdevīgus kreditēšanas nosacījumus, gan kompleksus naudas līdzekļu pārvaldes mehānismus, kā arī risinājumus, kas optimizē uzņēmuma finanšu plūsmu.

"Hansabankas" Finanšu daļas vadītājs un valdes loceklis Toms Siliņš arī sacīja, ka bankām pagājušais gads bija saistīts ar lielu darbu. To apliecina augošie kredīti un depozīti. Konkurence nozarē ir augusi. Tā bijusi par iemeslu, piemēram, kredītu procentu likmju pazemināšanai.

Pozitīvi, ka bankas turpina uzlabot efektivitāti, tā uzlabojot savus peļņas rādītājus. Nozīmīgi, ka tiek attīstīti jauni produkti, piemēram, investīciju pārvalde, līdzekļu uzkrāšana un dzīvības apdrošināšana. Šajā gadā bankas ir aktivizējušas cīņu pret nelegāli iegūtajiem līdzekļiem.

2006.gadā joprojām visstraujāk augošais sektors būs privātpersonu kreditēšana, kur divas nozīmīgākās jomas būs mājokļu kredīti un patēriņa finansēšana. Pašsaprotami, ka pašreizējā ekonomikas izaugsmes periodā attīstīsies uzņēmumu kreditēšana. Citi jaunie produkti, īpaši ar uzkrājumiem saistītie, arī tiks aktīvi virzīti tirgū, prognozē Siliņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!