Foto: Arhīva foto
Vai pasaulē vienam no pirmajiem romāniem "Robinsons Krūzo" ir kāda saistība ar Latviju? Ir, bet nosacīta. Krietni lielāka saikne ar Latviju ir romāna autoram, angļu rakstniekam Danielam Defo, kurš 18. gadsimtā kā žurnālists aprakstīja Lielā Ziemeļu kara norises, kas daļēji plosījās tagadējā Latvijas teritorijā. Turklāt vairāki Defo apraksti par krievu karaspēka zvērībām Vidzemē sasaucas ar šobrīd notiekošo Ukrainā.

Latvija uzmanības centrā

Romānu "Robinsons Krūzo" Defo publicēja 1719. gadā, un tas tiek uzskatīts par pirmo romānu angļu valodā. Romāns ir izdomāta autobiogrāfija par kuģa avārijā izglābušos angļu vīrieti, kas pavada 28 gadus attālā tropu salā pie Venecuēlas krastiem, saskaroties ar Amerikas pamatiedzīvotājiem, gūstekņiem un dumpiniekiem, līdz tiek izglābts.

"Kad 59 gadu vecumā viņš sarakstīja Robinsonu Krūziņu, viņa literārie laikabiedri un aristokrātisko aprindu pārstāvji šo grāmatu uzskatīja par apkaunojošu neveiksmi, bet to pirka un lasīja visi - aristokrāti un literāti paslepus, bet vienkāršā tauta atklāti un ar aizrautību. Tagad šo grāmatu atzīst par vienu no pasaules literatūras meistardarbiem. Ņemot vērā viņa ārkārtīgo ražīgumu, mums vairs nesagādās pārsteigumu tas, ka viņa darbos atrodam arī ziņas par Latviju," savā esejā norāda Dunsdorfs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!