Foto: DELFI

E-veselības sistēmā, visticamāk, notikusi ļaunprātīga ielaušanās, otrdien intervijā Latvijas Radio sacīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS). Pēc politiķes paziņojuma intervijā LTV premjers Māris Kučinskis (ZZS) gan šādu informāciju neapstiprināja.

Barča apgalvoja, ka ielaušanās notikusi šī gada 11. janvārī. Pašlaik, kā intervijā sacīja Barča, šo jautājumu pēta "spēka struktūras".

"Ne visi to pašlaik zina, bet pagājušā ceturtdienā sistēmai tika izdarīti traucējumi. Tādēļ sekoja mans ziņojums ministru prezidentam un veselības ministra pienākumu izpildītājam, un spēka struktūras arī šim jautājumam ir pieskārušās," sacīja Barča.

Barča gan neprecizēja, vai to veikušas personas Latvijā vai ārzemēs.

Tikmēr premjers sacīja, ka informācija par ļaunprātīgo ielaušanos e-veselības sistēmā, lai traucētu tās darbu nav apstiprinājusies.

Kučinskis skaidroja, ka aizdomas nav bijušas par datu zādzību, bet gan par apzinātu mēģinājumu traucēt sistēmas darbību.

Kā ziņots, no 1. janvāra Latvijā sākta obligāta valsts e-veselības sistēmas lietošana, kas paredz, ka turpmāk darbnespējas lapu un valsts kompensējamo zāļu recepšu aprite būs tikai elektroniska. Šonedēļ e-veselības sistēmai pieslēgušās visas ģimenes ārstu prakses, pastāstīja Štālberga.

Uz problēmām sistēmas darbībā arī šonedēļ norādījušas vairākas Latvijas medicīnas iestādes, ģimenes ārsti un aptiekas. NVD direktores vietniece informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Linda Freimane aizvadītajā nedēļā atzina, ka e-veselības sistēma optimāli varētu sākt strādāt pēc pāris nedēļām.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē otrdien plānots lemt, kad uz komisiju varētu tikt aicinātas amatpersonas, kas atbildīgas par problēmām, kas radušās ar e-veselības sistēmas darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!