Foto: Shutterstock

Valsts policija, pieķerot neatļautu Jaungada ballīti Siguldas apkaimē kopā ar draudzes "Kristus pasaulei" līderi Mārci Jencīti, piemērojusi administratīvos sodus no 500 eiro līdz vismaz pāris tūkstošiem eiro. Šajā ballītē piedalījies arī kāds prokurors un tiesnese, pirmdien ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Šī gada pirmajās dienās Valsts policija ziņoja, ka Vecgada vakarā kādā viesu namā Siguldas tuvumā laikā, kad valstī sākās komandantstunda, notikusi nelegāla ballīte un ka vairākām personām noformēti administratīvie protokoli. Organizatoram piemērots 2000 eiro sods, bet vēl 11 dalībniekiem – 500 eiro.

Neilgi pēc tam arī atklājās, ka ballīte notikusi viesu namā ''Brūveri'', bet organizētājs bijis reliģiskās draudzes "Kristus pasaulei" līderis Mārcis Jencītis. Viesi bijuši draudzes locekļi.

Pats Jencītis, kurš ne reizi vien publiski kritizējis varu par dažādiem krīzes laika ierobežojumiem, saņemto sodu savā "Facebook" nenoliedzis un solījis to pārsūdzēt, vēsta raidījums.

Saskaņā ar "Aizliegtā paņēmiena" rīcībā esošo informāciju šajā ballītē piedalījušās arī divas augstas valsts amatpersonas – Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnese Ieva Sladzevska un viņas vīrs – prokurors Renārs Sladzevskis.

Kā atzīmē raidījums, šajā gadījumā nav runa vairs tikai par administratīvo pārkāpumu, bet arī par šo amatpersonu ētiku, jo gan tiesnešiem, gan prokuroriem ir savs ētikas kodekss.

Tiesnešu ētikas kanons nosaka, ka "tiesnesim jāpieņem tādi uzvedības ierobežojumi, kas parastam pilsonim var šķist apgrūtinoši, turklāt tas jādara pēc brīvas gribas." "Aizliegums neatbilstoši uzvesties, kā arī izraisīt neatbilstošu uzvedību attiecas gan uz tiesneša profesionālo darbību, gan arī uz personisko dzīvi."

Latvijas prokuroru ētikas kodekss noteic, ka "prokuroram jāveido sava ārpusdarba uzvedība tā, lai tā neapkaunotu prokurora vārdu,"vēsta raidījums.

Prokuratūra ir informēta par prokurora Renāra Sladzevska izdarīto pārkāpumu un to vērtēs no prokuroru ētikas kodeksa pārkāpuma skatu punkta.

Vidzemes priekšpilsētas tiesa par konkrētās tiesneses gaitām vēl nebija informēta.

"Viņa mums konkrētu atbildi nav sniegusi, jo mums nav oficiālas informācijas par notikušo. Kamēr nav oficiālas informācijas par notikušo, mums nav nekādu tiesību tiesnesei prasīt paskaidrojumu," sacīja Vidzemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja vietniece Doloresa Bambere.

Ar pašu tiesnesi LTV sazināties neizdevās.

"Kristus pasaulei" līderis Mārcis Jencītis savā blogā publicējis rakstu par tēmu "Likums un morāle", kur raksta šādi: "Mums tiešām jābūt likumpaklausīgiem pilsoņiem, tāda ir Dieva griba, bet ir robeža, kur Dieva griba krustojas ar laicīgās varas gribu. (..) Tāpēc, draugi, ņemsim vērā morāli un likumu, vērtēsim paši, kur ir tā robeža, kuru nevar pārkāpt, vai arī tieši otrādi – ir kur jāpārkāpj, lai saglabātu savu ticību un skaidru sirdsapziņu! Visam ir sava cena, un ne visi to gatavi maksāt," atzīmējis raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!