Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) neieradās uz G20 samitu Meksikā, lai klausītos mācību stundas par ekonomiku, pirmdien paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu, aizstāvot bloka reakciju uz eiro zonas krīzi.

Uz Kanādas žurnālista uzdotu jautājumu par ES uzticamību, Barrozu sabozās un attrauca, ka "godīgi sakot, mēs neieradāmies šeit, lai uzklausītu mācību stundas par demokrātiju vai to, kā vadīt ekonomiku".

"Starp citu, krīze nesākās Eiropā," viņš teica žurnālistiem Meksikas kūrortpilsētā, kur notiek G20 samits, kurā galvenais sarunu temats ir parādu mākto ES valstu situāciju risināšana un globālās ekonomikas stabilizēšana.

"Krīze sākās Ziemeļamerikā un liela daļa mūs finanšu sektora tika inficēta, tā teikt, ar neierastu praksi no dažiem finanšu tirgus sektoriem," skaidroja EK prezidents.

Uz Vācijas kancleri Angelu Merkeli tiek izdarīts īpašs spiediens mazināt ES lielākās ekonomikas stingro pozīciju par taupības pasākumiem, kas jāīsteno parādu māktajām eiro zonas valstīm, kas, kā apgalvo daļa politiķu un analītiķu, sabotē ekonomikas izaugsmi.

Barrozu atzina, ka sagaida, ka G20 līderi "ļoti skaidri atbalstīs ES ievēroto pieeju" ekonomikas krīzes risināšanai.

ES prezidents Hermans van Rompejs, kas runāja kopā ar Barrozu, teica, ka G20 samita rezolūcijas projekts paredz paust "atbalstu un pamudinājumu eiro zonas valstīm un to līderiem un Eiropas Savienībai kopumā pārvarēt šo krīzi".

"Mēs neesam vienīgie, kas tiek saukti par atbildīgajiem pašreizējās ekonomikas problēmās visā pasaulē," viņš teica.

"Reformas prasa laiku. Mēs labojam iekšējo nelīdzsvarotību un daudzām citām valstīm arī ir jāizlabo lielais ārējais nelīdzsvars, bet mēs saprotam, ka ārējās nelīdzsvarotības izlabošana ir laikietilpīga," viņš skaidroja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!