Saeimas deputāta Kārļa Leiškalna ("Latvijas Ceļš") parlamentam dāvinātajā gleznā neattēlotās kreiso spēku apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) pārstāvis un prezidija loceklis Aleksandrs Bartaševičs Leiškalna dāvinājumu uzskata par nekorektu.
Bartaševičs atzina, ka "šādu Leiškalna rīcību uzskatu par nekorektu, jo principā tā ir dāvana, kuras mērķis ir nevis kaut ko uzdāvināt Saeimai, bet popularizēt sevi". Viņš arī uzsvēra, ka "glezna ir reklāma Leiškalnam".

"Cilvēkam jābūt kaut kādiem nopelniem, lai viņu šādi atainotu. Kādi nopelni ir Leiškalnam, lai viņam rādītu tādu godu, ja man to kāds paskaidros, iespējams, savas domas mainīšu," sacīja Bartaševičs.

Viņš arī vērsa uzmanību, ka glezna neatbilst realitātei, - "deputāti nesēž savās vietās, un tas, manuprāt, darīts ar mērķi, lai izceltu vienu cilvēku, bet nerādītu citus". "Aizskar arī tas, ka gleznā nav atainota mūsu frakcija. Saprotu, ka gleznā nebija iespējams atainot pilnīgi visus deputātus, un tieši tāpēc šādu gleznu vispār nevajag," stāstīja PCTVL deputāts.

Savukārt Leiškalns par šādu kritiku pauda: "Man nebūtu žēl, ka gleznā parādītos arī viņi, taču tas nav iespējams." Leiškalns ierosināja Bartašēvičam pasūtīt gleznu no apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) frakcijas skatu punkta, kur būtu redzami visi PCTVL deputāti.

Savukārt par izteikumiem, ka Leiškalnam gleznā atvēlēta centrālā vieta - Saeimas tribīne, Leiškalns atzina: "Tas tāpēc, ka es simtām reižu esmu kāpis Saeimas tribīnē gan debatēs, gan ziņojot par likumiem, šo kungu [Bartaševiču] es gan es tur neesmu redzējis."

Bartaševičs arī pauda savu neizpratni par to, ka glezna piekārta, nekonsultējoties ar Saeimas prezidiju, un pieļāva iespēju, ka šo jautājumu Saeimas prezidijs tomēr varētu izskatīt, lai lemtu, vai gleznai īstā vieta ir blakus plenārsēžu zālei.

Saeimas kancelejas vadītājs Māris Steins pastāstīja, ka glezna piekārta kā jebkura cita glezna un līdz šim neviens nav izvirzījis iebildumus par kādas gleznas izvietošanu Saeimā un nav arī nekādu normatīvo aktu, kas reglamentētu, kuras gleznas un kurās vietās drīkst izvietot. "Ja radīsies diskusijas par šo jautājumu, iespējams, kaut kas tiks mainīts," sacīja Steins.

Trešdien pie Saeimas plenārsēžu zāles esošajā zālē parādījās Leiškalna dāvinātā mākslinieka Jāņa Mitrēvica glezna, kurā atainoti 7.Saeimas deputāti, valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Ministru prezidents Andris Bērziņš un vairāki šīs valdības ministri.

Leiškalns gleznā sev paredzējis centrālo vietu Saeimas tribīnē, kurā viņš stāv ar paceltu roku. Gleznas rāmi rotā plāksnīte, uz kuras rakstīts, ka glezna ir "5., 6., 7. un ... Saeimas deputāta Kārļa Leiškalna dāvinājums Saeimai".

Leiškalns atzina, ka gleznā "parlaments ir deformēts" - deputāti nesēž savās ierastajās vietās, vairāki deputāti gleznā nemaz nav atainoti. Gleznas centrā vieta atvēlēta arī LC frakcijas vadītājai Kristiānai Lībanei, kura vienīgā no parlamentāriešiem atainota gleznā piecēlusies kājās ar izstieptu roku un paceltu īkšķi. "Viņa rāda, ka Kārlim jau iepriekš taisnība," smejoties sacīja Leiškalns.

Viņš arī pastāstīja, ka patiesībā gleznā parādās divreiz - gan Saeimas tribīnē, gan arī pagriezis muguru Saeimas plenārsēžu zāles galā. Arī mākslinieks Mitrēvics parādās gleznā, sēžot plenārsēžu zāles stūrī pie datora. Gleznas skatu leņķis ir tāds, ka praktiski gleznā nav redzami kreiso spēku apvienības PCTVL deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!