Foto: LETA
Veselības ministrs Juris Bārzdiņš (ZZS) pilnībā izprot un atbalsta mazo slimnīcu un mediķu arodbiedrības prasību valdībai palielināt veselības nozares budžetu, bet vienlaikus rosina slimnīcas publiski atskaitīties par tēriņu samazināšanu un pakalpojumu attīstību, lai sabiedrība noticētu, ka prasība pēc papildu naudas šobrīd ir vienīgais iespējamais risinājums kvalitatīvas veselības aprūpes nodrošināšanai, informēja Veselības ministrija.

Veselības ministrs ir pārliecināts, ka labo darbu atklāšana ļaus sabiedrībai ieraudzīt un noticēt, ka prasības pēc papildus finansējuma ir šobrīd vienīgais iespējamais risinājums kvalitatīvas veselības aprūpes nodrošināšanā, norāda VM.

"Uzlabot savu darbu var vienmēr, un es ticu, ka liela daļa slimnīcu ir paveikušas daudz, lai ne tikai sniegtu palīdzību, bet arī attīstītos šajā grūtajā pēdējo trīs gadu laikā," akcentē Bārzdiņš.

"Papildus nauda bieži vien liekas vislabākais risinājums jebkurā dzīves sfērā, tomēr ir jāizvērtē, vai tā ērti atrisina problēmu tikai īstermiņā un vai ilgetrmiņa mērķu vārdā nav jāmeklē arī citi risinājumi," norāda Bārzdiņš, piebilstot, ja vien ir skaidri šie mērķi.

Jau ziņots, ka dažu lokālo slimnīcu darbinieki drīzumā sāks protesta akcijas pret nepietiekamo finansējumu ārstniecības iestādēm, kā dēļ tās nevarēs nodrošināt neatliekamo palīdzību gada otrajā pusē. Jau šonedēļ protesta akcijas sāks Cēsu slimnīcas darbinieki, kuri ir visvairāk tam sagatavojušies. Cēsnieku protestiem jaunnedēļ pievienosies Kuldīgas un Ogres slimnīcā strādājošie.

Veselības norēķinu centrs (VNC) izprot radušos situāciju par 2011.gada otrā pusgada nepietiekošo finansējuma apjomu, tomēr piešķirtie valsts budžeta līdzekļi neļauj palielināt pakalpojumu apjomu stacionārajās ārstniecības iestādēs.

Kuldīgas slimnīca jau ir paziņojusi, ka naudas trūkuma dēļ no 1. septembra pārtrauks akūto pacientu uzņemšanu slimnīcā. Arī Cēsu slimnīca atsakās pieņemt Veselības norēķinu centra piedāvātos līguma nosacījumus otrajam pusgadam, jo valsts slimnīcām piedāvā mazāk līdzekļu, nekā nepieciešams visu pacientu uzņemšanai.

Arī Gulbenes un Balvu slimnīcu apvienības valde sākotnēji nolēmusi neparakstīt līgumu, tomēr kapitāldaļu turētājas pašvaldības nolēma, ka līgums jāparaksta, jo pretējā gadījumā slimnīcai vispār nepiešķirs finansējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!