Foto: LETA
Veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Liepājas partija) aicina ārstniecības iestāžu vadību nemaldināt iedzīvotājus ar ziņām par iespējamu pāreju uz maksas pakalpojumiem traumpunktos, uzsverot, ka arī pēc 1.janvāra neatliekamo medicīnisko palīdzību apmaksās valsts, tikai citā kārtībā.

"Traumpunktu finansēšanas kārtības izmaiņas neietekmēs iedzīvotāju iespējas saņemt valsts apmaksātu medicīnisko palīdzību – tā tiks nodrošināta tajā pašā ārstniecības iestādē dienas stacionārā vai pie ambulatorā speciālista. Palīdzības saņemšanai iedzīvotājiem būs jāmaksā valsts noteiktā pacienta iemaksa," paziņojumā medijiem norāda veselības ministrs. "Aicinu ārstniecības iestāžu vadību nemaldināt sabiedrību. [..] Iedzīvotājiem, kuri vēršas pēc palīdzības neatliekamās medicīniskās palīdzības gadījumā, tiek nodrošināta valsts apmaksāta aprūpe, par ko jāmaksā pacienta iemaksa. Ārstniecības iestādes nedrīkst to traktēt kā maksas pakalpojumu."

Jau ziņots, ka valdība otrdien nolēma no nākamā gada mainīt traumpunktu finansēšanas kārtību, nosakot, ka fiksēto mēneša samaksu traumpunkta darbības nodrošināšanai piešķirs atbilstoši pacientu skaitam. No nākamā gada traumpunktos, kurus gadā apmeklē līdz 3499 pacientiem, valsts apmaksās 3,25 ārstu slodzes un līdz ar to dežūrēs viens speciālists, bet traumpunktos ar apmeklējumu virs 3500 pacientiem valsts apmaksās 6,5 slodzes, un līdz ar to tajos varēs dežurēt divi speciālisti.

Tāpat no nākamā gada traumpunktu darbību pielāgos pacientu plūsmai – tie strādās darba dienās vakaros un naktī - no plkst.18:00 līdz 8:00 un brīvdienās un svētku dienās 24 stundas diennaktī. VM skaidro, ka, analizējot šā gada traumpunktu darbību, konstatēts, ka dienas laikā, kad ir pieejama palīdzība pie ģimenes ārstiem un dienas stacionārā, traumpunkta darbība nav lietderīga, savukārt darba dienu vakaros, brīvdienās un svētku dienās tie pacientiem vajadzīgi vairāk.

Veselības ministrija uzskata, ka izmaiņas traumpunktu darba laikā nemazinās iespēju saņemt palīdzību, jo arī turpmāk cilvēki varēs vērsties tajās pašās ārstniecības iestādēs un saņemt palīdzību dienas stacion;āros vai pie ambulatorajiem speciālistiem.

Savukārt Medicīnas iestāžu biedrība uzskata - ja stāsies spēkā valdības atbalstītās izmaiņas, reģionu traumpunktos valsts apmaksāta neatliekamā medicīniska palīdzība iedzīvotājiem nebūs pieejama un gandrīz visā Latvijas teritorijā tas kļūs par maksas pakalpojumu. Neizpratni ar valdības lēmumu paudušas arī slimnīcas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!