Bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks sagatavojis vēstuli visām Latvijas pašvaldībām, kurā lūdz pašvaldību vadītājus aktīvāk atbalstīt ģimenes veida aprūpes nodrošināšanu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem.
Saskaņā ar Bērnu un ģimenes lietu ministrijas datiem, pašlaik Latvijā ir 131 audžuģimene. Bērni ir ievietoti vairāk nekā 70 audžuģimenēs.

Savā vēstulē ministrs norāda, ka bez vecāku gādības palikušajiem bērniem vispirms ir jācenšas nodrošināt aprūpi ģimeniskā vidē – audžuģimenē vai pie aizbildņa. Tikai tādā gadījumā, ja tas nav iespējams, aprūpe tiek nodrošināta ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā.

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteikto, ārpusģimenes aprūpes mērķis ir radīt bērnam aizsargātības sajūtu, nodrošināt apstākļus viņa attīstībai un labklājībai, atbalstīt bērna centienus būt patstāvīgam. Un to vislabāk var izdarīt tieši ģimenes aprūpei maksimāli pietuvinātos apstākļos.

Ņemot to vērā, ministrs lūdz pievērst īpašu uzmanību, lai, lemjot par ārpusģimenes pakalpojumu nodrošināšanu bērnam, vispirms tiktu izvērtēta iespēja bērnu ievietot audžuģimenē vai pie aizbildņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!