Demogrāfisko situāciju Latvijā pēdējos gados var raksturot kā dramatisku, jo kopš neatkarības atjaunošanu vairākās Latvijas pilsētās tauta faktiski izmirst, šodien konferencē "Latvijas rīt - migrācijas draudi un demogrāfijas izaicinājumi" sacīja bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks (LPP).
Politiķis atzīmēja, ka bieži tiek norādīts, ka valdība īpaši nevar ietekmēt zemās dzimstības un augstās mirstības procesus Latvijā, tomēr ministrs ir pārliecināts, ka valdībai šos procesus var ietekmēt, piemēram, paaugstinot bērnu kopšanas pabalstu jeb "māmiņu algas", kā rezultātā šogad palielinājies valstī dzimušo bērniņu skaits.

Baštiks uzsvēra, ka par vienu no viņa darbības prioritātēm bija "māmiņu algu" paaugstināšana, kas, pēc viņa domām, ir sevi attaisnojusi. "Tas liek saprast, ka mēs varam no šīs fatālās situācijas izrauties un uzlabot situāciju demogrāfijas jomā," ir pārliecināts Baštiks.

Tomēr ministrs atzina, ka dažkārt viņš saņem pārmetumus, ka pēc "māmiņu algu" paaugstināšanas valstī palielinājies nelabvēlīgajās ģimenēs piedzimušo bērnu skaits. Ministrs nepiekrīt šim apgalvojumam, norādot, ka citu Eiropas valstu pieredze liecina, ka pēc "māmiņu algu" paaugstināšanas pieaug dzimušo skaits tieši labvēlīgajās ģimenēs.

Viņš atzina, ka mūsdienās būtiski izmainījusies cilvēku dzīves paradumi, un patlaban cilvēku dzīvē daudz lielāku lomu spēlē materiālas vērtības. Ja iepriekš cilvēks pēc augstākās izglītības iegūšanas precējās un veidoja ģimeni, tad mūsdienās cilvēki mēģina iegūt vairākas augstākās izglītības, kā arī velta lielāku uzmanību savas karjeras veidošanai, tāpēc par ģimenes veidošanu mūsdienu cilvēks sāk domāt daudz vēlāk nekā iepriekš.

Baštiks piebilda, ka nākamajam solim pēc "māmiņu algu" paaugstināšanas demogrāfiskās situācijas uzlabošanai jābūt pirmsskolas izglītības iestāžu tīkla attīstībai. Tāpat lielākā uzmanība, pēc ministra domām, būtu jāpievērš bērnu pieskatīšanas jautājuma risināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!