Īpašu uzdevumu ministrs bērnu un ģimenes lietās Ainars Baštiks par tuvākā laika prioritātēm uzskata bērnu tiesību aizsardzības darba kvalitatīvu uzlabošanu, kā arī likvidējamā Valsts bērna tiesību aizsardzības centra (VBTAC) iesāktā nacionālā plāna "Bērniem piemērota Latvija" izstrādāšanas turpināšanu.
Baštiks sarunā BNS norādīja, ka bērnu tiesību aizsardzības uzlabošanai nepieciešama vairāku institūciju sadarbība.

"Nav jau nekāds noslēpums, ka vislabāk par ģimeņu stāvokli un bērniem katrā rajonā ir informētas pašvaldības, pagasttiesas, tāpēc būtu nepieciešams koordinēt to sadarbību ar bāriņtiesām, pašvaldību speciālistiem, jo šādas sistēmas saslēgšana varētu palīdzēt izveidot sistēmu, kā šos jautājumus risināt arī lielākajās pilsētās," sacīja Baštiks.

Viņš pauda, ka nepieciešams konkrēti definēt katras institūcijas atbildību un funkcijas.

Baštiks minēja, ka īpaša uzmanība jāvelta arī plāna "Bērniem piemērota Latvija", kas aptver četrus virzienus - veselīga dzīvesveida veicināšana, kvalitatīvas izglītības nodrošināšana, aizsardzība pret izmantošanu un vardarbību, kā arī cīņa ar HIV/AIDS -, turpināšanai. Jau maijā paredzēta plāna prezentācija. To izstrādā saistībā ar pagājušā gada maijā ANO Ģenerālās asamblejas Speciālajā sesijā par bērniem pieņemto dokumentu "Bērniem piemērota pasaule", kurš paredz vairākus svarīgus uzdevumus, kuri jāveic, lai nākamo desmit gadu laikā veicinātu bērnu tiesību aizsardzību.

Viens no Baštika jaunizveidotā sekretariāta pamatdarbiem būs valsts programmas bērnu stāvokļa uzlabošanai realizācija, ar ko līdz šim nodarbojās VBTAC.

"Mēs centīsimies risināt arī demogrāfijas jautājumus, jo jāsaprot, ko nepieciešams darīt, lai uzlabotos demogrāfiskā situācija valstī," sacīja Baštiks.

Ministrs arī pastāstīja, ka jaunveidojamajā īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariātā ietilpst trīs departamenti - Bērnu tiesību aizsardzības un politikas departaments, Ģimenes un jauniešu lietu departaments un Administratīvais departaments.

Bērnu tiesību aizsardzības un politikas departamentā būs nodaļas, kas atbildēs par bāriņtiesu un pagasttiesu uzraudzību un metodiku, nodaļas, kas atbildēs par bērnu tiesību aizsardzību, koordināciju un uzraudzību (šīs funkcijas pārņemtas no VBTAC), kā arī būs Bērnu tiesību aizsardzības politikas nodaļa, kura nodarbosies ar valsts bērnu tiesību aizsardzības programmas realizāciju, un Adopcijas nodaļa.

Ģimenes un jauniešu lietu departaments nodarbosies ar ģimenes un sociālo jautājumu risināšanu un jaunatnes politikas koordināciju.

Sekretariātā būs arī ministra birojs, kurā strādās četri cilvēki. Kopumā plānots, ka īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariātā darbosies kopumā aptuveni 45 darbinieki, no kuriem 17 līdz šim strādāja VBTAC.

Jau ziņots, ka valdība nolēma reorganizēt VBTAC un uz tā bāzes izveidot Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariātu. Līdz ar VBTAC likvidāciju un Baštika lēmumu atkārtoti neslēgt darba līgumu atlūgumu iesniedza centra līdzšinējā direktore Inete Ielīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!