Foto: DELFI

Pirms vairāk nekā mēneša sāktajā ziedojumu kampaņā ar mērķi savākt piecus miljonus eiro "Bayraktar" bezpilota lidaparāta iegādei Ukrainai līdz šim savākti gandrīz 900 000 eiro, ko tagad plānots novirzīt Latvijā ražotu izlūkdronu "Atlas Pro" iegādei, trešdien notikušajā preses konferencē atklāja ziedojumu akcijas iniciators Ralfs Eilands.

Viņš uzsvēra, ka situācija kopš augusta vidus ir būtiski mainījusies, tādēļ pieņemts lēmums negaidīt piecu miljonu eiro savākšanu, bet aktīvi sākt iegādāties nepieciešamo kaujas tehniku. Tāpat mūziķis pauda pateicību visiem iedzīvotājiem, kas ziedojuši naudu.

Arī Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko pauda pateicību visiem ziedotājiem. Diplomāts uzsvēra, ka pēdējo dienu notikumi saistībā ar Krievijā izsludināto daļējo mobilizāciju norāda gan uz šīs valsts režīma vājumu, gan uz tā pēdējo brīžu agoniju. Tiesa, šis lēmums nozīmē jaunus bruņotus spēkus, kas varēs ierasties Ukrainas teritorijā, tāpēc strauji ir nepieciešami jauni ieroči.

"Šis ir vēsturiskais brīdis, lai panāktu galu visam, ko saucām par Padomju savienību. Putina režīms par katru cenu centīsies palikt pie varas, jo tāda ir diktatoru varas daba," uzsvēra Miščenko.

Vēstnieks arī atgādināja par Latvijas jau ziedotajiem resursiem Ukrainai, piemēram, haubcēm, kas jau atrodas kaujas laukā. Tāpat Miščenko atminējās visas automašīnas, ko Ukrainai ziedojuši gan Latvijas iedzīvotāji, gan Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) medijiem skaidroja, ka "Atlas Pro" droni tiek ražoti Latvijā un aizvadītajā nedēļā jau tie ir pārbaudīti kaujas apstākļos. Politiķis skaidroja, ka nogādāšanai Ukrainā jau ir gatavi 15 dronu komplekti, kā arī 15 automašīnas. Katrā šādā komplektā ir trīs droni, līdz ar ko pirmajā kravā ietilptu 15 automašīnas un 45 droni. Atbildot uz "Delfi" jautājumu, Pabriks precizēja, ka konkrētie droni nav piemēroti uzbrukuma operācijām, bet tie ir neatsverami izlūkošanas un komunikācijas vajadzībām.

Savukārt "Ziedot.lv" valdes priekšsēdētāja Rūta Dimanta medijiem skaidroja, ka arī šī ziedošanas kampaņa, lai arī nesasniedza plānoto mērķi, tomēr pierādījusi, ka Latvijas iedzīvotāji ir gatavi palīdzēt Ukrainai. Viņa atzīmēja, ka kopumā platformā atrodamas 14 ziedošanas iniciatīvas, kuru mērķis ir palīdzēt Ukrainai.

Runājot par konkrēto kampaņu, viņa atzīmēja, ka lielākais privātpersonas ziedojums bijis 5000 eiro, bet lielākais uzņēmuma ziedojums – 15 000 eiro. Tāpat Dimanta norādīja, ka bijuši gadījumi, kad jaunie pāri kāzu dāvanās saņemto naudu ziedojuši "Bayraktar" iegādei.

Dimanta uzsvēra, ka juridiski ziedojuma mērķi drīkst mainīt tikai pats ziedotājs, tāpēc viņa pauda cerību, ka tie cilvēki, kas līdz šim ziedojuši līdzekļus, neiebilst pret šādu notikumu pavērsienu.

Ja cilvēks nevēlās, lai par viņa ziedotajiem līdzekļiem tiek iegādāti šie droni, tad līdz 6. oktobrim ir iespējams vērsties pie "Ziedot.lv", lai saņemtu savu naudu atpakaļ.

"Lursoft" informācija liecina, ka "Atlas Pro" dronus ražo SIA "Atlas Aerospace", kas pieder Izraēlas pilsonim Ivanam Tolčinskijam. Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 1,36 miljoni eiro, bet gadu tas noslēdza ar 4,62 miljonu eiro zaudējumiem.

Jau vēstīts, ka Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Trešdien, 21. septembrī, Krievijas prezidents Vladimirs Putins izsludināja valstī daļēju mobilizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!