Foto: DELFI

Lai gan pašlaik Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa būvniecības pirmās kārtas darbi ir apturēti, tomēr kopumā būvniecības termiņi tiks ievēroti, ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" uzsvēra Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dins Šmits. "Neatkarīgā Rīta Avīze" vēsta, ka būves nesošajās konstrukcijās konstatētas deformācijas pazīmes.

Neskatoties uz to, ka vienas kārtas būvdarbi Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas būvniecības procesā patlaban ir apturēti saistībā ar konstatētajām nepilnībām, kopumā būvniecības termiņi tikšot ievēroti, ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" vairākkārt uzsvēra slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dins Šmits.

Slimnīcas vadītājs vairākas reizes atkārtoja, ka patlaban runa par darbu apturēšanu tikai vienā būvniecības kārtā, taču uz būvniecību jāskatās kopumā. Jautāts par būvniecības apturēšanas iemesliem, viņš atzina, ka pašreiz to noskaidrošanai notiek ekspertīze, taču portālā "Pietiek.com" publicēto informāciju, ka līdz šim norādītā problēma – ūdens ietecēšana zem pārsegumiem – neesot vienīgā, kas figurējusi kā iemesls darbu apturēšanai, viņš nekomentēja. Šmits norādīja, ka nav būvnieks, tāpēc nepieciešams sagaidīt ekspertīzes rezultātus.

Slimnīcas valdes priekšsēdētājs uzsvēra, ka projekts ir visa jaunā korpusa būvniecība un būvdarbu apturēšana ir attiecināma tikai uz vienu no būvdarbu kārtām. Viņš norādīja, ka šajā kārtā būs "nobīdes izpildes termiņos", taču kopumā slimnīcas būvniecību plānots pabeigt laikus.

Savukārt jautāts par Eiropas finansējumu un iespējām to nesaņemt tieši būvdarbu apturēšanas dēļ, Šmits konkrētu atbildi nesniedza, vien norādīja, ka kopumā saistībā ar visas jaunās slimnīcas būvniecību skatījums ir gana optimistisks.

Savukārt laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze" ceturtdien raksta, ka jaunā korpusa būvniecība ir apturēta, jo nesošajās konstrukcijās atklātas deformācijas pazīmes. Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs laikrakstam skaidrojis, ka pēc vizuālās apskates būvinspektori uzlikuši veto būvniecībai. Turklāt papildus defektiem, par kuriem informācija jau iepriekš izskanējusi, šaubas radušās arī par pāļu drošumu.

Pārbaudēs plānots noteikt, vai pāļi ir zemē iedzīti kā burkāni – dziļumā tievāki, bet virspusē resnāki – vai arī to diametram bija jābūt vienmērīgākam. Pašlaik tiek runāts par to, kā novērst defektus, bet ne par tik kardinālu rīcību kā nojaukt uzbūvēto," raksta "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Laikraksts uzskaitījis, ka nesošajām konstrukcijām deformācijas pazīmes konstatētas vizuāli. Pārsegumiem un kolonnām jābūt regulāras formas un taisnām, taču redzams, ka tās ir izliektas. Vairākās vietās ir pārrauts tērauda stiegrojums, kas notur horizontālās plāksnes vienu virs otras, savukārt viens no pārseguma paneļiem iebūvēts kaut arī tam ir plaisas un izdrupis liels caurums. Vēl citās vietās vertikālās konstrukcijas ir atšķiebušās un pagrabā sūcas mitrums. Līdz ar šo uzskaitījumu ir gana, lai būtu nepieciešama būvdarbu kvalitātes ekspertīze.

Būvvalde esot pieprasījusi līdz 26.februārim iesniegt informāciju par pasākumiem, ko nepieciešams paveikt. Divi ekspertu slēdzieni jau esot saņemti. Viens ir no pasūtītāja un otrs – no būvniekiem. Laikraksts norāda, ka ekspertu slēdzieni atšķiras.

Vircavs laikrakstam pieļāvis, ka būvprojekta daļā, kurā nav deformācijas, darbus varētu turpināt. Savukārt, ja atklāsies, ka būvdarbi nav veikti atbilstoši projektam vai darbs turpināts pēc to apturēšanas, par to draudēs administratīvā sodāmība, bet kriminālatbildība – ja būvlaukumā netiek ievēroti būvvaldes norādījumi.

Jau ziņots, ka korpusa būvdarbi tika apturēti pirmdien, 16.februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!