Foto: F64

Medicīnas māsām, kurām piešķirti ārstniecības personu sertifikāti, kas bija spēkā līdz 2019. gadam, no nākamā gada 1. janvāra plānots pagarināt profesionālās darbības tiesības, paredz otrdien valdībā atbalstītie grozījumi Ārstniecības likumā.

Iepriekš likumā bija noteikts, ka medicīnas māsām sertifikāti ir derīgi līdz šī gada beigām, tomēr plānots to derīguma termiņu pagarināt līdz 2022. gada 31. decembrim.

Ņemot vērā māsu trūkumu nozarē, tapis konceptuālais ziņojums par māsu profesijas turpmāko attīstību. Tas paredz līdz 2021. gada beigām ieviest virkni pasākumu, tostarp māszinību studiju ilgumu noteikt līdzvērtīgu Igaunijai un Lietuvai. Tāpat medicīnas māsas trūkuma dēļ plānots ieviest jaunu pieeju medicīnas māsas specializācijai un atteikties no sertifikācijas procesa.

Konceptuālais ziņojums vēl jāsaskaņo ar vairākām ministrijām, Pārresoru koordinācijas centru, Latvijas Brīvo arodbiedrību asociāciju un Latvijas Darba devēju konfederāciju. Ņemot vērā jautājumu sarežģītību, saskaņošanas procesā notiek plašas diskusijas arī ar Izglītības un zinātnes ministriju.

Vienlaikus saistībā ar konceptuālā ziņojuma saskaņošanas aizkavēšanos līdz šī gada beigām netiks izskatīti un apstiprināti nepieciešamie grozījumi normatīvajos aktos. Tas, kā skaidroja VM, nozīmē, ka indikatīvi 543 māsas, sākot ar nākamā gada 1.janvāri, zaudēs patstāvīgas prakses tiesības, jo sertifikāti ir atbilstoši spēkā neesošajam klasifikatoram.

Līdz konceptuālajā ziņojuma risinājuma varianta apstiprināšanai un ieviešanai tiek pagarināti piešķirtie sertifikāti.

Grozījumi likumā vēl jāpieņem Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!