Foto: F64

Otrdien, 20. septembrī, ministru vidū izvērsās diskusijas par Veselības ministrijas (VM) izstrādāto jauno mediķu darba samaksas kārtību, ko Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) nevēlējās skatīt šajā valdības sēdē, jo dokuments nav saskaņots, savukārt veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) mudināja šo jautājumu skatīt, lai izvairītos no iespējama mediķu streika.

VM izstrādājusi apjomīgu informatīvo ziņojumu par jaunu ārstniecības personu darba samaksas kārtību, kas paredz noteikt mērķa algu katrai ārstniecības personu amatu grupai atbilstoši amatu vērtībai.

To plānots sasniegt pakāpeniski piecu gadu laikā, proti, no 2023. gada līdz 2027. gadam, katru gadu atalgojumu palielinoties par attiecīgu summu jeb noteiktu procentu. Lai sasniegtu noteiktās mērķa algas katrai ārstniecības personu grupai, 2023. - 2027. gadam papildu nepieciešamais indikatīvi novērtētais finansējums pret 2022. gadu ir 335,267 miljoni eiro.

Patlaban minētais ziņojums tiek saskaņots, tomēr Pavļuts vēlējās par to diskutēt otrdien notiekošajā valdības sēdē. Kariņš gan atzina, ka šis dokuments ir "apritē" pusotru gadu, bet līdz valdībai vēl nav nonācis, jo tas nav saskaņots. "Katra ministra atbildība ir saskaņot dokumentus. Šis nav saskaņots, jo tas varētu tikt uztverts kā solījums, ko nevaram izpildīt," pauda premjers.

Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne piebilda, ka ziņojums patlaban nav saskaņots tieši tajā minētā finansējuma dēļ, tāpat nav panākta vienošanās ar veselības nozares arodbiedrībām.

Pavļuts norādīja, ka Bānes stāstītajā ir daļa taisnības, jo ziņojums saskaņošanā ir pusotru gadu, turklāt VM pirmdien nosūtījusi FM priekšlikumus no ziņojuma dzēst virkni aprakstu. "Ziņojuma nolūks ir aprakstīt reformu un arī skaidri parādīt mediķiem, kas viņus nākotnē varētu sagaidīt," klāstīja Pavļuts, piebilstot, ka 2019. gadā premjers uzdeva izstrādāt šādu ziņojumu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) norādīja uz nepieciešamību politiski diskutēt par VM ziņojumu. Arī viņš atzina, ka premjers iepriekš uzdeva izstrādāt mediķu atalgojuma reformas modeli. "Laikā, kad arodbiedrība runā par streiku, mums ir jādiskutē par to, kā iezīmēsim atalgojuma kopējo stāstu," sacīja Plešs.

Kariņš piebilda, ka Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) ir viena no organizācijām, kas VM ziņojumu nav saskaņojusi. Tomēr Pavļuts precizēja, ka LVSADA ir tikai viena no mediķu organizācijām, turklāt tā pārstāv daļu nozarē nodarbināto. VM ziņojumā minēts, ka ministrijas izstrādāto priekšlikumu atbalsta Latvijas Ārstu biedrība, Latvijas Māsu asociācija, Latvijas Lielo slimnīcu asociācija un Veselības aprūpes darba devēju asociācija.

Vienlaikus veselības ministrs atzina, ka viņš respektē premjera un FM nevēlēšanos uzņemties finansiālās saistības īsi pirms šīs valdības beigām, tomēr mediķi tāpat kā policisti un pedagogi vēlas runāt par to, kas viņus sagaida nākotnē. "Šis jautājums ir svarīgs kontekstā ar mediķu streiku," piebilda Pavļuts.

Arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) atzina, ka "formāliem iemesliem" ir par maz, lai atliktu mediķu atalgojuma reformas izskatīšanu šajā valdība. "Par spīti iebildumiem, šo lietu vajadzētu izrunāt," mudināja Pabriks.

Uzklausījis kolēģu viedokli, Kariņš secināja, ka grūti saprast, cik dziļi fundamentāli VM ziņojums nav saskaņots. Tajā pašā laikā premjers pieļāva, ka gadījumā, ja šodienas valdības sēdes laikā visas nesaskaņas tiks novērstas, tad valdība minēto jautājumu varētu skatīt jau šodien.

Jau vēstīts, ka otrdien LVSADA padomes sēdē plānots pieņemt galīgo lēmumu par mediķu arodbiedrības streika pieteikšanu, iepriekš informēja arodbiedrības darba koordinētāja Inga Rudzīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!