Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Protestos pret prezidenta Nikolasa Maduro valdību Venecuēlā šonedēļ aizturēti vairāk nekā 350 cilvēki, piektdien paziņojusi ANO augstā cilvēktiesību komisāre Čīles eksprezidente Mičela Bačeleta.

Bačeleta aicināja nekavējoties sākt sarunas, lai mazinātu pieaugošo spriedzi, un izmeklēt pārkāpumus, kuros tiek apsūdzēta Venecuēlas valdība, tostarp ziņas par cilvēku nogalināšanu. Pilsoniskās sabiedrības organizācijas Venecuēlā ziņo, ka protestu laikā dzīvību zaudējuši 26 cilvēki.

ANO Cilvēktiesību birojs, atsaucoties uz "uzticamiem vietējiem avotiem", norādīja, ka pastāv spēcīgas aizdomas, ka otrdien un trešdien vismaz 20 cilvēki miruši no šautām brūcēm. Viņus, domājams, sašāvuši drošības spēki vai bruņoti grupējumi, kas atbalsta Maduro valdību. Bačeleta sacīja, ka pamatā šai situācijai ir krīze valsts pārvaldē, un valsts līderu pienākums ir pielikt punktu šai briesmīgajai situācijai.

Jau vēstīts, ka Venecuēlas opozīcijas līderis, Nacionālās sapulces (parlamenta) spīkers Huans Gvaido šonedēļ pasludināja sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju. ASV, Kanāda un vairāk nekā desmit Latīņamerikas valstis jau ir atzinušas Gvaido par prezidenta pienākumu izpildītāju.

Maduro tomēr negrasās atteikties no varas un uzstāj, ka ir demokrātiski ievēlēts uz otru prezidentūras termiņu. Venecuēlas armijas vadība ir paziņojusi, ka atbalsta Maduro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!