Trešdien Rīgas pašvaldība sākusi sakopt Lielos kapus, kur apglabāti daudzi slaveni Latvijas kultūras, sabiedriskie un politiskie darbinieki. Plānots, ka līdz valsts svētkiem visa teritorija tiks pilnībā sakopta, portāls "Delfi" uzzināja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Kā norādīts paziņojumā presei, Rīgas dome konceptuāli ir vienojusies ar Latvijas Evanģēliski luteriskās baznīcu (LELB) par īpašumu apmaiņu. Paziņojumā gan netiek konkretizēts, pret kādiem īpašumiem pašvaldība iemainījusi kapu teritoriju.

"Pilsēta kļūs par Lielo kapu teritorijas īpašnieku, lai tā varētu par tiem uzņemties atbildību. Īpašumu apmaiņa notiks pavisam pārskatāmā nākotnē. Tāpēc dome jau no šodienas sāk kapu teritorijas uzkopšanu. Savukārt pēc tam, kad pilsēta kļūs par kapu īpašnieku, varēsim sākt atjaunot dižo rīdzinieku un Latvijas iedzīvotāju pieminekļus, kā arī pamazām sākt savest kārtībā visus Lielos kapus," atzinis Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S).

Kā portālam "Delfi" norāda Rīgas domes preses pārstāvis Uģis Vidauskis, kā jau paziņojumā minēts, īpašumu apmaiņa notiks pavisam pārskatāmā nākotnē. Tas nozīmē, ka vēl nekāda apmaiņa nav notikusi. Kad tas notiks, protams, nekavējoties sīkāk ziņosim. Šobrīd norit darbs pie vienošanās.

LELB sabiedrisko attiecību nozares vadītājs Kaspars Upītis portālam "Delfi" sacīja, ka par konkrētu zemes gabalu maiņu vēl notiek informācijas apmaiņa starp LELB Virsvaldes un Rīgas domes amatpersonām. Konkrēta informācija tiks sniegta jaunnedēļ.

Kā teikts paziņojumā, Ušakovs uzskata, ka baznīcai nav finansiālu iespēju uzturēt kārtību kapos, kas tika iznīcināti pirms 50 gadiem. "Visu pēdējo desmitgažu laikā tur tika vadāti suņi, bet naktīs bieži "atpūšas" bezpajumtnieki. Reizēm kapos notiek nelielas talkas, taču daži desmiti aktīvistu var sakopt tikai nelielu daļu apbedījumu. Tieši tāpēc Rīgas dome ir gatava pārņemt kapus un līdz ar to pārņemt arī saistības šo teritoriju uzturēt un sakopt.

Jau no trešdienas, 2.novembra, Lielo kapu teritorijas uzkopj Rīgas domes Teritorijas labiekārtošanas pārvalde.

Latvijas Televīzija iepriekš vēstīja par LELB un Rīgas pašvaldības domstarpībām saistībā ar Lielo kapu apsaimniekošanu. Baznīca uzskatot – tai kapu teritorija nav jākopj, jo īpašumā ir tikai zeme, turklāt kapi pārveidoti par memoriālo parku, kuru kopt esot pašvaldības pienākums. Kapliču un apbedījumu kopšana esot tuvinieku pienākums. Savukārt Rīgas pašvaldība atzīmējusi, ka tā nekops šo teritoriju, jo nav tās īpašniece.

Iepriekš ilgu laiku tika apspriesta iespējamā maiņa, kad Lielos kapus pašvaldība iemainītu pret vienu vai vairākiem īpašumiem galvaspilsētā. Sīkāk gan potenciālie zemes īpašumi, ko dome varētu atdot baznīcai, netika nosaukti.

Jautājums par Lielo kapu apkopšanu un izmantošanu saasinājās pēc tam, kad Rīgas dome pieņēma lēmumu būvēt daudzus miljonus vērto Skanstes tramvaja līniju. Šis projekts sabiedrībā raisīja plašas diskusijas un protestus, bet pats projekts tika nodēvēts par "kapu tramvaju".

Skanstes tramvaja līnijas projekta īstenotāja "Rīgas satiksmes" preses pārstāvis Viktors Zaķis portālam "Delfi" iepriekš atkārtoti uzsvēra, ka šobrīd izstrādātās maršruta skices paredz, ka tramvaja līnija ies pa jau esošo Senču ielu. Konkrēts un precīzs tehniskais projekts tiks izstrādāts tikai pēc tam, kad Kohēzijas fonds piešķirs finanses šī projekta realizācijai.

"Taču vēlreiz jāuzsver, ka tehnisko projektu plānots izstrādāt tā, lai netiktu skarti apbedījumi," atzīmēja Zaķis.

Jau vēstīts, ka tad, ja tramvaja līnija tiešām dabā ies Senču ielas sarkanās līnijas robežās, tad Lielo kapu teritorijā nāksies nojaukt vienu kapliču un likvidēt divas senas kapu kopiņas, no kurām vienai vēl ir saglabājies nožogojums, un uz tās nesen nolikti svaigi ziedi. Cietīs arī seni granīta ceļa stabi, kas ierakti gar kapu malu. Nāksies nocirst arī vairākus kokus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!