Raksturojot Latviju kā bijušo Padomju Savienības priekšposteni, telekompānijas BBC žurnālisti pēta rietumvalstu ietekmi uz Latviju laika posmā pēc neatkarības atgūšanas. Līdz ar tūrisma industrijas attīstību un zemo cenu aviolīniju ienākšanu palielinās arī tūristu skaits Latvijā, taču tam nav tikai pozitīva ietekme, raksta BBC.
Rīgas tūrisma biroja direktore Sandra Inkēna stāsta: “Pašlaik gadā Rīgu apmeklē vidēji pusmiljons tūristu, taču pilsētas vicemērs vēlas palielināt šo skaitli līdz desmit miljoniem. Es nedomāju, ka spēsim ar to tikt galā, jo jau tagad Rīga ir cilvēku pārpilna.”

Turklāt liela daļa tūristu ierodas Latvijā, jo šeit ir lēts alkohols un viegli pieejamas izklaides. Piemēram, tā kļuvusi par iecienītu vietu vecpuišu ballīšu rīkošanai, jo, pēc kāda ārvalstu jaunieša teiktā, “šeit ir lēts alus un meitenes, tāpēc esam atbraukuši izklaidēties.”

To pašu apliecina vecpuišu ballīšu organizētājs, kompānija “Active Holidays”, kura ik nedēļas nogali uz Rīgu nogādā aptuveni desmit vecpuišu grupas, kopā aptuveni 100 cilvēku. “Rīga ilgu laiku bija neatklāta, taču piedāvā visdažādākās iespējas, tajā skaitā lētu alu un skaistas sievietes. Šeit var atrast ļoti daudz interesantu nodarbju.”

Īru kluba īpašnieks Rīgā Džerijs O’Braiens stāsta, ka problēma pagaidām nav tik liela, taču ar laiku samilzīs, jo tūristu skaits tikai pieaug. Viņš visvairāk bažījas par drošību un jau sāk domāt par papildus apsardzes ieviešanu, jo “viņi šeit ir ieradušies ar misiju piedzerties”.

“Latvieši nedodas uz bāriem, lai piedzertos. Tā ir Lielbritānijas un Īrijas sociālā problēma. Tā nav Rīgas problēma. Tā ir mūsu pašu problēma, un tā ienāk Rīgā,” viņš saka.

Lielākā daļa cilvēku ir neapmierināti ar tādiem tūristiem, jo bieži vien viņi pat nezina, uz kurieni ir atbraukuši, un tā varētu būt jebkura cita vieta vai valsts, ja vien tajā tirgotu lētu alu.

Ojārs Kalniņš, Latvijas institūta vadītājs, ir viens no Latvijas iedzīvotājiem, kas nevēlētos, lai Rīgu saistītu ar sekstūrismu.

“Mēs dzirdam daudz šausmu stāstu, tāpēc tas sāk radīt bažas. Mēs priecājamies par tūrisma industrijas attīstību Latvijā, taču vēlētos, lai cilvēki šeit ierastos kultūras, mūzikas un vēstures dēļ,” viņš saka.

Eiropā nākamo 20 gadu laikā tūristu skaits varētu palielināties pat divkārtīgi, tāpēc valdībām ir jāsāk jau tagad domāt, kā apkalpot viesus un kādu tēlu radīt ārvalstīs. Šo jautājumu risināšanas atlikšana uz vēlāku laiku varētu atstāt negatīvu ietekmi uz valsts tēlu un nākotnes attīstību, raksta BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!