Foto: stock.xchng

Britu raidkorporācija BBC skaidro Latvijas iedzīvotāju dažādo attieksmi par dalību Eiropas Savienībā (ES).

BBC iztaujājis maizes un miltu izstrādājumu ražotāja SIA "Baltās naktis" īpašniekus, kuriem Latvijas iestāšanās ES devusi iespējas biznesa attīstībai un stabilu noieta tirgu Rietumos.

"Baltās naktis" īpašnieki Jeļena un Andrejs Magomedovi Latvijā ieradās 1990.gadā pēc Padomju Savienības sabrukuma. Viņu konditorejas izstrādājumu bizness aizsākās 1995.gadā, taču gadu gaitā viņi ievērojami paplašinājušies, tagad nodarbinot 80 cilvēkus.

"Latvija ir ļoti jauna valsts, un biznesa tradīcijas tikai attīstās. Mūsu bizness ir neierasts, jo Latvijā nav pārāk daudz ģimenes uzņēmumu," skaidroja uzņēmuma īpašnieku meita, Ksenija Magomedova, kas SIA "Baltās naktis" strādā par tirdzniecības menedžeri.

Magomedovu ģimene Latvijas dalību ES vērtē kā pozitīvu soli, kas devis jaunas iespējas, norādot, ka aizvadīto desmit gadu laikā uzņēmuma apgrozījums ir pieaudzis par 80%.

"Mums ir daudz vairāk eksporta iespēju, mēs esam kļuvuši konkurētspējīgāki, mēs ražojam vairāk produktu nekā jebkad agrāk," norāda Ksenija.

"Pamatā mēs jūtamies drošāk, strādājot ar ES partneriem. Mēs zinām kompānijas, mēs varam vienmēr ar tām sazināties. Mēs jūtamies drošāki uz saviem pamatiem un saņemam maksājumus," norādīja uzņēmēja.

Savukārt zemnieks Jānis Dzenis britu raidkorporācijai pauda neapmierinātību par dalību ES, kas liek Latvijai ievērot bloka kopējo lauksaimniecības politiku.

Vienlaikus Dzenis atzīst, ka viņa zemnieku saimniecība subsīdijās no Briseles aizvadīto desmit gadu laikā saņēmusi 370 000 eiro, kas viņam ļāvis iegādāties jaunus traktorus un uzbūvēt graudu kaltes.

Tikmēr žurnālists Pauls Raudseps BBC skaidro, ka Latvijas jaunākā paaudze kā savas mājas uztver visu Eiropu. "Viņi tur mācās, viņiem tur dzīvo draugi, viņi tur bieži viesojas un viņi daudz tuvāk jūtas [Eiropai], nevis jebkam, kas atrodas dažu simtu kilometru attālumā uz austrumiem no šejienes."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!