Foto: Drošības policija

Drošības policija (DP) publicējusi informatīvu bukletu, kurā ar komiksu palīdzību izskaidrots, kā būtu jārīkojas terora akta gadījumā.

Pēdējos gados Eiropā notikušie terora akti apliecina teroristu izmantotu metožu daudzveidību un neprognozējamību, norāda DP. Tādēļ ir ļoti būtiska iedzīvotāju informētība par piesardzības pasākumiem, kas būtu jāievēro apdraudējuma gadījumā.

DP aicina pievērst uzmanību ēku un ielu izvietojumam vietās, kur cilvēks bieži atrodas. Tāpat ir jāiegaumē, kur ēkās atrodas evakuācijas izejas un telpas, kurās varētu paslēpties. Savukārt atrodoties vietās, kur pulcējas daudz cilvēku, jābūt vērīgam. Ja ir noticis terora akts, jācenšas aizbēgt, paslēpties un ziņot par notikušo likumsargiem.


Bukletā sniegti praktiski padomi teroristu uzbrukumu gadījumos. DP uzsver, ka bēgot būtu jāatstāj savas mantas, jo dzīvība ir svarīgāka.

Tāpat bēgšanas laikā ir jārīkojas ātri un klusi. Ja rodas nepieciešamība slēpties telpās, jāaizbarikādē durvis, jāizslēdz gaisma un elektroierīces, kas rada troksni. Savukārt, kad ierodas policija, nedrīkst veikt straujas kustības, un rokas ir jātur paceltas un redzamas.

"Neskatoties uz to, ka pašlaik Latvijā ir zems terorisma draudu līmenis, dažādu preventīvo pasākumu īstenošana ir nepieciešama arī pie mums. To nosaka gan iedzīvotāju ceļošanas paradumi, gan valstu, kuras līdz šim nebija saskārušās ar tiešiem terorisma draudiem, pieredze, ka šāda situācija diemžēl pēkšņi var mainīties," portālu "Delfi" informēja DP. Līdzīgi informatīvie pasākumi tiek īstenoti arī citās Eiropas valstīs

Bukleta sagatavošana DP izmaksājusi 70 eiro, to plānots arī drukāt nelielās tirāžās, un katra bukleta drukātās versijas eksemplāra izmaksas ir aptuveni pāris desmiti eiro centu. Primāri bukletu plānots izplatīt elektroniski, kas nodrošinās arī plašāku tā pieejamību sabiedrībai.

Saskaņā ar DP sniegto informāciju, šobrīd Latvijā ir zilais terorisma draudu līmenis — tas nozīmē, ka draudu līmenis ir zems, un šādu līmeni izsludina situācijā, ja pastāv vispārēja rakstura terorisma draudi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!