Foto: AFP/Scanpix
"Nacionālā apvienība" (NA) brīdinājusi, ka varētu Satversmes tiesā (ST) apstrīdēt lēmumu par bēgļu pieņemšanu. Latvijas premjerministre Laimdota Strajuma (V), NA griežoties ST, būtu gatava šīs partijas ministrus arī atlaist no darba valdībā, pati premjere atzīst intervijā žurnālam "Ir".

Atbildot uz žurnālista jautājumu, kas notiktu, ja NA iesniegtu prasību Satversmes tiesā, Straujuma sacīja: "Tad viena partija izkrīt." Viņa arī apstiprināja, ka pie šāda scenārija būtu gatava no amatiem atlaist NA ministrus.

"Ļoti ceru, ka NA nevis kliegs un baidīs, ka nupat notiks kaut kas slikts - tie 250 [bēgļi] -, bet darīs reālus darbus, lai attīstītu tautsaimniecību, jo bez tautsaimniecības nekur mēs netiksim. Nedomāju, ka 10. augustā [koalīcijā] nevarēsim vienoties par konkrētiem risinājumiem, bet ir svarīgi, lai mēs izbeigtu audzēt populismu un domātu, kā Latvijai iet uz priekšu," intervijā sacīja premjere.

"Viņiem partijā arī nav vienkārša situācija. Ir nacionālās identitātes saglabāšana, kuras dēļ viņi vispār nepieļauj bēgļus, bet, no otras puses, ir izpratne - nevaram norobežoties, uzcelt sienu un Latvija viena dzīvot aiz savas sienas," skaidroja premjere.

"Ir runa par 250 cilvēkiem. Šis ir vienreizējs process, un ne kopumā ES, ne Eiropas Komisijā netiek runāts par kādu [tālāku] soli. Es saprotu - cilvēkiem ir bažas, ka nāks vēl un vēl, un vēl, bet es domāju, ka Eiropai jāskatās pašai. Ir citi mehānismi, kā apturēt bēgļu plūsmas - attīstības atbalsts Āfrikas valstīm un mērķtiecīgi tām valstīm, kur varētu izvietot bēgļus, kur nav kara," intervijā bēgļu jautājumu komentēja premjere.

Jau ziņots, ka NA deputāti kopā ar vairākām biedrībām otrdien pie valdības ēkas protestēja pret bēgļu uzņemšanu Latvijā.

Vēstīts, ka 6. jūlijā MK apstiprināja, ka Latvija divu gadu laikā Eiropas Savienības pārvietošanas programmas un mītnesvietas maiņas programmā solidāri uzņems kopumā 250 bēgļus, kuriem ir nepieciešama starptautiskā aizsardzība.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Eiropas Komisija maijā ierosināja kopumā dalībvalstīm divu gadu laikā izmitināt 60 000 patvēruma meklētāju. Divas trešdaļas no šī skaita nāktu no Itālijas un Grieķijas, kas šobrīd pakļautas vissmagākajam nelegālās imigrācijas spiedienam, bet atlikušie 20 000 tiktu uzņemti tieši no to izcelsmes vai tranzītvalstīm.

Vācija un Francija jau paziņojušas, ka abas kopā gatavas uzņemt vairāk nekā 21 000 patvēruma meklētāju.

Ziņots, ka valdība ārkārtas sēdē vienojusies atbalstīt Iekšlietu ministrijas projektu, ar kuru Latvijai paredzēts divos gados uzņemt 250 bēgļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!