Foto: F64

Otrdien, 21. februārī, Ministru kabinets veica izmaiņas 2012. gada 21. februāra noteikumos par valsts nodevu par personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu, paredzot, ka personas, kas ieguvušas bēgļa vai alternatīvo statusu, saņemot ceļošanas dokumentu un uzturēšanās atļauju pirmo reizi, ir atbrīvojamas no valsts nodevas.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde ir izvērtējusi, ka patvēruma meklētājam izmaksājamās dienas naudas apmērs - trīs eiro, nav pietiekams, lai uzkrātu 42,69 eiro valsts nodevas apmaksai par pirmreizējo personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu, portāls "Delfi" uzzināja Iekšlietu ministrijā.

Dokumenta saņemšanai ir būtiska nozīme tālākām personas iespējām uzsākt patstāvīgu dzīvi pēc uzturēšanās patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Muceniekos.

Savukārt pēc patstāvīgas dzīves uzsākšanas, personu apliecinošos dokumentus minētajām personām izsniedzot atkārtoti, tiks piemērota valsts nodeva pilnā apmērā.

Jau vēstīts, ka šā gada sākumā apritēja gads, kopš Latvija saskaņā ar Briselē panākto vienošanos no bēgļu nometnēm uzņēma pirmos sešus cilvēkus. IeM vērtēja, ka tās atbildības jomās patvēruma meklētāju uzņemšanas plānā rakstīto dzīvē izdevies īstenot par vairāk nekā 90%.

Savukārt Ekonomikas ministrija (EM) plānoja vēlreiz piedāvāt valdībai lemt par risinājumiem, lai bēgļiem uzlabotu iespējas atrast dzīvesvietu.

Kopumā uz Latviju gada laikā pārvietoti 207 cilvēki jeb aptuveni 40% no divos gados plānotā 531. Vairāk nekā pusei no pārvietotajām personām Latvija ir piešķīrusi starptautisko aizsardzību. Desmit cilvēkiem piešķirts bēgļa statuss, bet 115 saņēmuši alternatīvo statusu - tas nozīmē, ka viņiem uz gadu ir piešķirta uzturēšanās atļauja.

Kopumā ES bija plānojusi no bēgļu nometnēm līdz 2016. gada septembrim pārvietot 160 000 cilvēku. Tomēr jaunākie dati liecina, ka uzņemti tikai nepilni 12 000 jeb 7%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!