Foto: LETA

Pirmie bēgļi Rīgā var parādīties jau aprīlī, tāpēc Rīgas dome sākusi strādāt pie viņu uzņemšanas plāna, proti, apzinot vietas, kur viņus izmitināt un darbus, ko viņiem varētu piedāvāt.

Valdības politika attiecībā uz bēgļiem nozīmē tikai vienu - visi bēgļi beigu beigās būs Rīgā. Viņi izies no nometnes tajos pašos "Muceniekos" un no turienes viņi brauks, dabiski, ne jau uz Dundagu vai Zosēniem, bet uz Rīgu, uz Centrāltirgus vai Centrālās stacijas rajonu, sociālajā tīklā "Facebook" ceturtdien raksta Rīgas mērs Nils Ušakovs (S).

"Tur viņi arī visticamāk meklēs gan mitekli, gan darbu. Lai gan par darba meklējumiem tas varētu būt pārspīlējums," raksta mērs.

Un pirmie bēgļi Rīgā var parādīties jau aprīlī. Ņemot vērā, ka Rīga diez vai var rēķināties ar valdības palīdzību, domē patlaban tiek veidots centrs, kas koordinēs darbu ar bēgļiem. Lai aprīlī pilsēta būtu viņiem pilnībā gatava.

Ušakovs raksta, ka šis centrs sadarbosies ar visām pašvaldības struktūrām, kas saskarsies ar bēgļu problēmu. "Pirmkārt, pamata slodze būs pašvaldības policijai. Jau tagad mēs strādājam pie tā, lai padarītu bargākus daudzus noteikumus kārtības nodrošināšanai. Minēšu tikai vienu piemēru. Tagad Rīgā nav aizlieguma nakšņot uz ielām, piemēram, pie stacijas vai Esplanādē. Vienkārši tas nebija vajadzīgs. Tagad nāksies ieviest arī šādu aizliegumu," vēsta Ušakovs.

"Otrkārt, sociālais dienests. Skaidrs, ka dažiem bēgļiem nāksies piedāvāt vietu patversmēs. Tāpēc jau tagad mēs strādājam pie tā, lai viņus pa šīm patversmēm izdalītu vienmērīgi. Lai nevienā patversmē neveidotos lieka bēgļu koncentrācija. Dabiski, mēs esam gatavi palīdzēt ar darbu tiem, kuri ir gatavi strādāt. Mums objektīvi ir nepieciešami cilvēki parku un kapsētu, kā arī citu teritoriju sakopšanai," vīziju ieskicē Ušakovs.

"Vārdu sakot, darba mums būs daudz. Gatavoties mēs esam sākuši jau laikus. Nāksies tikt galā," atzīmē Rīgas mērs.

Jau vēstīts, ka valdība konceptuāli atbalstījusi rīcības plānu patvēruma meklētāju uzņemšanai Latvijā, un orientējoši sistēmas sagatavošanai sākotnēji 531 personas uzņemšanai nepieciešami 16 miljoni eiro.

Rīcības plāns ietver trīs rīcības virzienus - personu atlasi un pārvietošanu, patvēruma meklētāju uzņemšanu un izmitināšanu, kā arī integrācijas pasākumus.

Plāns vēl tiks precizēts līdz 20. oktobra valdības sēdei, definējot atbildības jomas un precizējot finanšu jautājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!