Koalīcijas partijas pirmdien sanāksmes laikā vienojušās vēlreiz uz nedēļu atlikt Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotā precizētā bēgļu integrācijas plāna skatīšanu valdība, žurnālistiem pastāstīja Nacionālās apvienības (NA) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Savukārt pabalsts personām, kurām tiks piešķirts bēgļa statuss, būs 139 eiro, pēc koalīcijas partiju sanāksmes žurnālistiem teica Ministru prezidenta Laimdota Straujuma.

"Koalīcijā vienojāmies, ka bēgļu pabalsts būtu pielīdzināms iztikas minimumam," sacīja Straujuma.

Tāpat valsts pašvaldībām kompensēs izdevumus, kas saistīti ar bēgļu uzturēšanu. Valdības vadītāja norādīja, ka tā nebūs konstanta naudas summa, bet valsts atmaksās konkrētus izdevumus. Galīgais lēmums par to, kā tiks nodrošināta valsts palīdzība pašvaldībām, tiks pieņemts 4.novembrī Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) domes sēdē.

"Iespējams, mēs ieliksim ierobežojumu, lai nebūtu tā, ka uz kompensāciju pašvaldībām varētu pelnīt," viņa piebilda.

Savukārt par otro un trešo ģimenes locekli pabalsta apmērs pieaugs par 70%.

Straujuma uzsvēra, ka bēglim jau pirmajā dienā jāsāk strādāt, jo tad izpaliktu runas par pabalstu piešķiršanu.

"Svarīgi ir, lai pirmajā dienā Labklājības ministrija kopā ar nevalstiskajām organizācijām, kuras ir izrādījušas interesi līdzdarboties bēgļu integrēšanā, sāktu domāt, kur viņam varētu piedāvāt darbu. Un pēc trim mēnešiem, kad ir beigusies analīze par bēgļu statusa piešķiršanu, pirmajā dienā pēc tam būtu piedāvājums," teica premjerministre.

Viņa informēja, ka ir gatavs saraksts ar uzņēmējiem, kuri piedāvās bēgļiem pie viņiem strādāt.

Pēc valdības vadītājas domām, koalīcijas lēmums ir vienlīdzības parādīšana Latvijas iedzīvotājiem, kuri iztiek ar minimāliem līdzekļiem. "Cilvēkiem ir neizpratne, kāpēc cilvēki, kuri ienāk no ārpuses, saņems citu iztikas līmeni," viņa sacīja.
Dzintars norādīja, ka lēmums par bēgļu integrācijas plāna jautājuma atcelšanu pieņemts NA un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) iebildumu dēļ.

Pie bēgļu integrācijas plāna otrdien strādās koalīcijas darba grupa, informēja politiķis.

Jau ziņots, ka IeM bēgļu uzņemšanas sistēmas izveidošanai nepieciešamo summu aplēsusi 15,4 miljonu eiro apmērā. Daļu naudas plānots iegūt no Eiropas Savienības fondiem - 42% jeb 6,5 miljonus eiro, daļu no valsts budžeta - 4,5 miljonus eiro un daļu no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" - 4,4 miljonus eiro.

Iepriekš sistēmas izveidei, gatavojoties bēgļu uzņemšanai turpmāko divu gadu laikā, tika minēti 16 miljoni eiro, ko vairākas amatpersonas novērtēja kā pārāk lielu summu.

Bija plānots, ka valdība precizēto IeM ziņojumu skatīs otrdienas sēdē. Vēl pirms tam šo plānu bija paredzēts valdībā skatīt 20. oktobrī, bet arī tad šis jautājums tika atlikts.

Pirmo pārvietoto personu Latvija varētu sagaidīt ziemā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!