Latvijas Universitātes (LU) ziedojumu fondā beidzot pārskaitīta Amerikā dzīvojušās histoloģes Irmas Eglītes mantojuma daļa 410 tūkstošu ASV dolāru apjomā, kura sākotnēji nepamatoti tika pārskaitīta uz kādu citu kontu Latvijā.
Augstskolas rektors Ivars Lācis informēja, ka pēc oficiālas informācijas saņemšanas no ASV mantojuma advokātiem par mantojuma naudas pārskaitīšanu uz LU nepiederošu kontu lems par LU Anatomijas un histoloģijas katedras vadītājas Māras Pilmanes rīcību, kura bez juridiska pamata organizēja naudas pārskaitīšanu uz Latviju. Pilmane iesniegusi rektoram atlūgumu, jo plāno turpināt darbu Latvijas Medicīnas akadēmijas Anatomikumā.

Nauda 410 tūkstošu ASV dolāru apjomā iepriekš bija pārskaitīta "Latvijas Unibankā" uz Medicīniskās pēcdiploma izglītības institūta kontu. Lācis sacīja, ka šobrīd nav skaidrs, kāpēc nauda pārskaitīta tieši uz šo kontu.

Pilmanes skaidrojums par viņas rīcību esot bijis "relatīvi vārgs". Par savu būtiskāko argumentu Pilmane norādījusi nesaskaņas ar LU Medicīnas fakultātes dekānu Uldi Vikmani un bažas par līdzekļu izmantošanu. "Viņas skaidrojumi nav adekvāti," iepriekš teica Lācis.

Lācis nosūtījis oficiālu pieprasījumu Amerikā dzīvojušās histoloģes testamenta izpildītājiem ar lūgumu sniegt oficiālu informāciju par naudas pārskaitīšanu uz Latviju. LU rektors par mantojuma eksistenci ir uzzinājis tikai 30.novembrī, kad mantojuma kopiju Lācim iesniedza LU Medicīnas fakultātes dekāns Uldis Vikmanis, kurš arī šajā dienā bija saņēmis dokumenta kopiju. Histoloģe Eglīte testamentā novēlējusi naudu Latvijas Medicīnas akadēmijas un LU histoloģijas fakultātēm, mantojuma trešā daļa pārskaitīta kādai radiniecei, kura naudu jau saņēmusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!