Foto: LETA

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) nesaskata interešu konfliktu saistībā ar disciplinārlietas ierosināšanu pret Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktori Ingunu Adoviču, apgalvoja ministra padomniece komunikācijas jautājumos Iveta Ciganova.

Lēmumu par disciplinārlietas ierosināšanu pret Adoviču parakstījis pats Belēvičs, un tā ierosināta saistībā ar konfidenciālas informācijas izpaušanu par vairākiem komersantiem, tostarp Belēviča dēlam piederošo SIA "Saules aptieka".

LETA jau ziņoja, ka VM pirms disciplinārlietas ierosināšanas veiktajā dienesta pārbaudē konstatēja, ka ZVA direktore nenodrošina Ministru kabineta noteikumu "Zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtība" prasību ievērošanu saistībā ar informācijas sniegšanu komersantiem.

Adovičai tika samazināta mēnešalga uz četriem mēnešiem, ieturot 10% no algas.

Kā vēlāk informēja ZVA, disciplinārlieta pret Adoviču ierosināta pēc tam, kad VM saņēmusi sūdzību no SIA "Baltacon" un "Saules aptiekas", kuras īpašnieks ir Belēviča dēls.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis pārbaudi par Belēviča iespējamo atrašanos interešu konfliktā.

Savukārt šodien ministrs paziņoja, ka ar Adoviču darba attiecības netiks turpinātas un viņa novembrī zaudēs amatu.

Belēvičs Adovičai pārmeta gan to, ka viņa ar savu rīcību ir panākusi, ka Latvijā ir ļoti dārgas zāles, kā arī zīdaiņi tiek ārstēti ar pieaugušajiem domātām zālēm, proti, zāļu reģistrēšanas cenrādis ir tik augsts, ka liek noteikt arī augstas cenas.

Pēc ministra domām, Adoviča savas darbības laikā ir realizējusi tādu politiku, no kuras ieguvēji ir zāļu ražotāji, bet viņas darbība nav nākusi par labu sabiedrības veselībai. Latvijā esot nesamērīgi dārga maksa par medikamentu reģistrāciju, kā rezultātā zāles nav lētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!