Foto: F64
Ir sagatavota iepirkuma dokumentācija 40 neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnu līzingam, portālam "Delfi" apliecināja veselības ministrs Guntis Belēvičs.

Pēc viņa teiktā, šīs nedēļas beigās vai nākamās nedēļas sākumā informācijai par konkursu būtu jāparādās Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Vienas automašīnas līzings izmaksā aptuveni 100 tūkstoši eiro, tādējādi visam iepirkumam būtu nepieciešami aptuveni četri miljoni eiro. Summa gan var mainīties iepirkuma rezultātā, lēsa Belēvičs.

Jāatgādina, ka pašreizējais līgums par operatīvā transporta un tā vadītāju pakalpojuma nodrošināšanai Rīgas reģionam beigsies aprīļa beigās.  Valdība iepriekš atļāva Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) turpināt izmantot ārpakalpojumu, bet Belēvičs, ņemot vērā Valsts kontroles NMPD veiktās revīzijas starpziņojumu, nolēma,ka ātrās palīdzības transports Rīgā būtu jānodrošina valstij.

"Izsludinot konkursu tagad, pēdējās no 40 ātrās palīdzības automašīnām tiktu piegādātas oktobrī," viņš skaidroja un uzsvēra, ka visi riski saistībā ar automašīnu iegādi līzingā ir apzināti.

Lai NMPD pārtrauktu izmantot ārpakalpojumu, nepieciešams valdības lēmums. Veselības ministrijair iesniegusi savu piedāvājumu, bet nepieciešams Tieslietu ministrijas un Finanšu ministrijas atzinums. Pašlaik tiek gaidīti šie atzinumi, klāstīja Belēvičs un pauda cerību, ka nākamajā valdības sēdē ministri mainīs savu nostāju.

Ātrās palīdzības automašīnas plānots iegādāties arī 2016. un 2017.gadā - 38 mašīnas katru gadu, izmantojot Eiropas Savienības fondu līdzekļus.

Atbildot uz jautājumu, vai, ņemot vērā VK ziņoto, viņam nav pārdomas par NMPD vadības maiņu, Belēvičs bija izvairīgs. Viņš klāstīja,ka jaunam ministram ir daudz pārdomu, bet ministrijā tiks veidota jauna struktūra, kas uzraudzīs kapitālsabiedrību un iestāžu darbu.  Turklāt VK atzinums esot par visu nozari, ne tikai NMPD. Belēvičs uzsvēra gan to, ka "ņems VK atzinumus par pilnu", gan to, ka "viņa pašmērķis nav mainīt cilvēkus".

"Delfi" jau rakstīja, ka  Belēvičs aicināja valdību pārtraukt ārpakalpojuma izmantošanu un iegādāties operatīvo medicīnisko transportu Rīgai līzingā, taču tas neguva valdības vairākuma atbalstu.

Ņemot vērā Valsts kontroles NMPD veiktās revīzijas starpziņojumu, Belēvičs secinājis, ka valstij pašai būtu daudz izdevīgāk nodarboties ar neatliekamās medicīniskās palīdzības transporta pakalpojumu sniegšanu Rīgā, tāpat kā NMPD to dara pārējā valsts teritorijā.

Šā gada augustā valdība atļāva NMPD slēgt pakalpojuma līgumu uz septiņiem gadiem operatīvā transporta un tā vadītāju pakalpojuma nodrošināšanai NMPD Rīgas reģionālajam centram, uzņemoties ilgtermiņa saistības ne vairāk kā 52,549 miljonu eiro apmērā.

Jauns iepirkums nepieciešams, jo pašreizējais līgums beigsies 2015.gada aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!